Det er store ting som skal utføres på kort tid. Derfor kalles det bare på Storprosjektet på Søndre Land ungdomsskole, og i 20 år har det blitt en viktig del av den kulturelle skolesekken i Søndre Land kommune.

Årets utgave av Storprosjektet ble tilegnet musikalen «Grease», en rocka highschool-musikal fra slutten av 1950-tallet. I løpet av én hektisk uke lærer elevene mer om seg selv, kjenner på økt samhold mot felles mål og får hjelp av profesjonelle instruktører med dans, sang/teater lys og lys. Dette skaper muligheter for at elevene får innsikt og interesse for noe kreativt eller praktisk/teknologisk senere i livet.

«Grease» er en tidsreise tilbake til slutten av 1950-tallet, der Rock 'n' roll banker på døra til ungdomsgenerasjonen - og det viktigste mediet er radioen og platespilleren. På utestedene er det jukeboxen som ofte formidler musikken. Og biler er en viktig del av ungdomskulturen da som nå. Vi er selvfølgelig i USA, eller «i statene» som folk kalte det den gangen.

Musikalen er en vakker kjærlighetshistorie der hovedpersonene Dany og Sandy har innledet en romanse i sommerferien, uten at de helt finner ut av det. Begge tror at den andre er borte og ute av bildet for godt, men begge oppdager at de har havnet på samme skole. Og etter en del forviklinger får de selvsagt hverandre…

Mange voksne husker sikkert filmen med John Travolta og Olivia Newton John i hovedrollene fra slutten av 1970-tallet. Den var en ubetinget suksess. Det må også sies om årets Storprosjekt. Det var fullt hus og høylytt bifall på begge forestillingene. Kunstnerisk leder var Svein Jøsendal.

Ekstra bifall vanket da Knut Solhaug ble takket for sin langvarige innsats for Storprosjektet gjennom mange år. Solhaug er inne i siste arbeidsår ved Søndre Land ungdomsskole.

Tilbakemeldingene fra elevene er at de ønsker at Storprosjektet kommer fremtidens elever til gode i årene som kommer. Om kommunepolitikerne er samstemte, vil bare fremtidige kommunebudsjett vise. Det umulige er i alle fall mulig når ungdommen får spillerom og en scene å skinne på.