Gå til sidens hovedinnhold

Det spiller ingen rolle hva jeg stemmer

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Det spiller ingen rolle hva jeg stemmer, det blir ingen forandring uansett». «Politikere er ikke til å stole på».

Dette er uttalelser jeg har hørt ofte i forbindelse med valgkampen. Folk er usikre på hva de skal stemme, hva som får betydning for dem og om politikerne i det hele tatt innfrir lovnadene sine.

Jeg er sosialdemokrat og sitter i kommunestyret for Arbeiderpartiet. Jeg har tro på at fellesskapet skal finne gode løsninger i et samfunn, og at alle skal bidra med det de kan. Alle skal ha like muligheter for utdanning, helsehjelp, tannlege og barnehage uansett hvor du bor eller hvor mye du tjener. Det offentlige tilbudet skal være så bra at det ikke skal være behov for private aktører. Det skal ikke være fortjeneste på andres behov som for eksempel barnevern eller eldreomsorg. Behov for omsorg skal ikke ut på anbud eller konkurranseutsettes.

Klima et er viktig spørsmål og jeg tror vi må ta på alvor skogbrannene rundt omkring i verden. Jeg tror Norge må belage seg på andre inntekter enn olje, men jeg tror MDG sitt mål om å stanse leting innen 2030 er urealistisk. De dyktige folka som jobber innen oljenæring er også gode på andre ting enn olje, og bør tas med på prosessen for å endre industrien. Dette tar lenger tid enn 10 år.

Hvis du ikke har bestemt deg for hva du vil stemme, så prøv og tenk på hva som er viktig for deg og hva slags samfunn du vil leve i.

Skal vi jobbe sammen, eller er det best at hver og en tar ansvar for sitt eget liv? Skal det være like muligheter for alle eller skal årsinntekten din avgjøre hva slags tilbud du får?

Den borgerlige delen av politikken i Norge – Høyre, FrP, Krf, Venstre og Sp – vil ha mindre fellesskap og mer individualisme. De tenker at de rike skal få lov til å bli rikere fordi de jobber mye og gjør mye for næringslivet i Norge, men hvis du som ordinær lønnsmottager er uheldig og havner utenfor jobbmarkedet er det ditt eget problem som du bør fikse selv.

Den sosialistiske delen – Ap, Sv og Rødt – ønsker et sterkt fellesskap og en velferdsstat hvor sykehusbehandling er noe man får gjennom skattesystemet vårt, ikke ved at du må bruke opp sparepengene dine eller ikke har råd til behandling.

Norge har et av de beste politiske systemene i verden. Det er ingen statsminister i Norge som kan bli sittende uten at flertallet ønsker det. Ingen kan kuppe en regjering hvis de ikke er enig. Men det som kan være frustrerende er når ulike partier skal samarbeide. Det er da vi føler at de ikke holder det de lover når de skal de inngå kompromiss med andre partier.

Systemet fungerer best når alle som har stemmerett benytter seg av den! Finn det partiet du er mest enig i og stem på det. Jeg er ikke alltid enig med mitt parti, men jeg er enig i grunntanken og det er det viktigeste.

Bruk stemmeretten din, og godt valg!

Kommentarer til denne saken