Gå til sidens hovedinnhold

Det som skjer med SV er at SV tar ansvar 

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et innlegg i OA 16. november stiller Tor Sundheim fra Rødt spørsmålet «Hva i all verden er det som skjer med SV?» Bakgrunnen er at Vestre Toten SV støtter rådmannens forslag om å inngå et interkommunalt samarbeid med Gjøvik om produksjonskjøkken og vaskeri. Den direkte innsparinga på driftsbudsjettet er 1,5 millioner årlig. I tillegg unngår vi å investere 35 – 40 millioner i et nytt kjøkken. De årlige utgiftene til renter og avdrag på et slikt lån utgjør omtrent 1,3 millioner. Alt i alt dreier det seg om å redusere de årlige utgiftene med 3,8 millioner. Det høres kanskje ut som ei pølse i slaktetida i et kommunebudsjett på rundt 760 millioner. Men sett opp imot det årlige innsparingskravet på 40 millioner, utgjør dette 9,5 prosent. Dersom Rødt ønsker å prioritere matproduksjon i egen regi, må Rødt foreslå tilsvarende nedskjæringer som har mindre negative virkninger for våre innbyggere. SV mener det vil bli svært vanskelig. Et kutt på 3,8 millioner for eksempel. i omsorgs- eller skolebudsjettet vil gå ut over våre innbyggere i langt større grad enn å samarbeide med Gjøvik om et felles kjøkken og vaskeri.

Tor Sundheim påstår at et interkommunalt samarbeid med Gjøvik betyr at våre brukere «må ta til takke med Fjordland-lignende universalmatpakker». Hvor i all verden har han det ifra?

Vi må minne Sundheim på at kjøkkenet på Gjøvik produserer mat på akkurat samme måte som på Gimle. Våre svært dyktige og engasjerte ansatte vil følge med over til et felles kjøkken. De vil fortsatt være kommunalt ansatte. De vil riktig nok bli en del av et større fagmiljø sammen med mange dyktige og engasjerte kommunalt ansatte på Gjøvik. Hvordan Tor Sundheim kan konkludere med en slik sammenslåing skal gå ut over kvaliteten på maten når den produseres av de samme folka på samme måte, men i langt bedre lokaler enn i de nedslitte og uhensiktsmessige lokalene på Gimle, er ikke helt enkelt å forstå. Mener han at ansatte på Gjøvik er faglig dårligere, mindre engasjerte og at våre ansatte vil lide samme skjebne når de blir en del av et større fagmiljø?

Til slutt i innlegget spør Tor Sundheim igjen «Hva er det med SV? Hva er begrunnelsen for en så destruktiv og arbeiderfiendtlig innstilling fra et «sosialistisk venstreparti»?» Spørsmålet tilbake er hva er «destruktivt og arbeiderfiendtlig» med interkommunalt samarbeid? Her snakker vi ikke om konkurranseutsetting eller privatisering. Her snakker vi ikke om dårligere kvalitet på maten, men om å bygge enda sterkere fagmiljøer og utnytte mulighetene som moderne produksjonsutstyr gir.

Er det sosialisme å ikke se ting i sammenheng, prioritere og ta ansvar også for de mindre populære sidene av politikken? Mener Tor Sundheim at det er mest sosialistisk å late som at økonomi ikke betyr noe? Eller at vi ikke bør gjennomføre endringer før kommuneøkonomien er blitt så dårlig at vi blir tvunget til å gjennomføre enda mer drastiske nedskjæringer? Er Tor Sundheim og Rødt i det hele klare for det tunge ansvaret som ligger i det å være en del av det styrende flertallet i Vestre Toten kommune?

Kommentarer til denne saken