Gå til sidens hovedinnhold

Det norske landbruket må styrkes – lenge leve HMS og KSL

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi bor i Norge, og kan være glad for at vi kan spise trygg, lokalprodusert mat. Oppskriften på å kunne produsere et bra og sikkert produkt er en god dyrevelferd og et sikkert miljø for både røkter og dyr. Vi må heller ikke glemme plantene. Plantehelse er viktig, for uten gress og korn får vi hverken kjøtt eller brød. 

Det foreligger mange lover og regler man må følge for å drive med husdyrhold eller jordbruk i dag. En viktig grunn til det er at man skal produsere mat til alle i Norge – og maten må være 100% trygg å spise. For en bonde i dag kan man fort bli blind på det man driver med, og ser ikke det som burde forsterkes. Heldigvis har vi et kvalitetssystem i landbruket, KSL. Spør man bønder i dag om KSL, vil noen fortsatt ha negative assosiasjoner med begrepet. Heldigvis er det er stadig fler som ser nytten ved dette.

For 100 år siden hadde vi ikke de transportmulighetene som vi har i dag. Det var også enda flere gårder i hele Norge, og beitedyr og seterdrift ble brukt mye mer aktivt enn i dag. Mat ble produsert til eget bruk og til lokalbefolkningen rundt. I 2019 produserer vi mat til hele Norge – vi kan produsere på et sted for så å distribuere den rundt i hele landet.

Mennesker har forskjellige allergier og kan reagere på bakterier, sykdommer, medisinrester eller sprøytevernsmidler som kan ligge igjen i et slakt, melk, grønnsaker eller korn. Vi kan ikke ta noen sjanser, det kan få fatale konsekvenser. Vi må ta smittsomme dyresykdommer på alvor og derfor er et også sterkt grensevern viktig, for vi må vite hva vi har innenfor og utenfor våre landegrenser.

Dyreholdet og -velferden i Norge er veldig bra og vi må være stolte over bøndene som jobber med dette hver dag. Det er fortsatt viktig at vi ikke glemmer den bort i alt det positive – fordi dyrevelferden skal alltid styrkes og alltid være på topp. Temaet «dyrevelferd i landbruket» er det mye fokus på i dag, og det norske landbruket er derfor nødt til å vise de skeptiske at det er faktisk er bra og bærekraftig! Å invitere til åpen gård, beiteslipp, skolebesøk og synliggjøre oss ellers er viktig. Også i sosiale medier er det viktig å vise oss frem for å nå ut til folk, men vi er nødt til å kunne bevise at de fine bildene vi legger ut faktisk er sanne.

KSL sikrer at bøndene driver etter lovverket. Med en årlig KSL-egenrevisjon og et besøk av en revisor cirka hvert femte år, sikrer de dyreholdet og miljøet for de som jobber der. KSL sikrer at man driver etter lovverket, på en forsvarlig og ordentlig måte. Modernisering er dyrt og skummelt, men generasjonen og teknologien utvikler seg i tillegg til at vi blir flere mennesker i verden. Vi er derfor nødt til å utvikle oss innenfor næringen, selv om det kan være krevende.

Og husk; får man et avvik på en revisjon betyr det ikke at revisoren har noe imot deg, han eller hun vil kun hjelpe deg. Den dagen du detter ned og skader deg der du ikke hadde det rekkverket, er det for sent å klage på at du ikke får igjen på forsikringa.

Kommentarer til denne saken