– For disse spillerne er det nesten helbredende å være med på gatelaget i en slik turnering. For oss trenere er det et privilegium å få jobbe med en slik gruppe mennesker, sa Moldes trener Knut Olav Rindarøy.

Rindarøy spilte 157 obligatoriske kamper for Molde før han la opp i 2017. Siden har han trent gatelaget til eliteseriens serietoer.

Her kan du se video fra tirsdagens gatelagsturnering:

Meldingene satt løst i nasjonal gatelagsturnering

Celebert selskap

Han er i godt selskap på trenerbenkene. Se bare på trenerne for disse lagene og deres merittliste:

Odd: Morten Fevang, 380 kamper for Odd, 1 A-landskamp

Asker: Andre Muri, 313 kamper for Stabæk og Vålerenga, 22 U-landskamper

Viking: Svein Fjælberg, 290 kamper for Viking, 33 A-landskamper

Start: Espen Bærulfsen, 282 kamper for Start og 26 U-landskamper

Raufoss: Jarl André Storbæk, 221 kamper for HamKam, Vålerenga og Strømsgodset og 17 A-landskamper

HamKam: Kai Kristiansen, 179 kamper for HamKam, 10 U-landskamper

Kristiansund: Conny Månsson, 1 kamp for KBK og 131 i OBOS-ligaen

Den nasjonale turneringen for gatelag i Raufoss storhall samler 24 lag. De aller fleste eliteserieklubbene er på plass. Mange av dem har hentet inn tidligere storspillere som trenere. I tillegg til listen over er blant andre Ørjan Berg (306 eliteseriekamper og 19 A-landskamper) sentral i Bodø/Glimt og Tom Høgli (189 kamper i eliteserien, 143 for Club Brugge og FC København og 49 A-landskamper) sentrale i henholdsvis Bodø/Glimt og Tromsø. De er ikke med til Raufoss.

Stolt Storbæk

– Det er en utrolig givende jobb å få trene disse spillerne. Å få spillere med forskjellig bakgrunn og utfordringer hit, jobbe med de samme verdiene som klubben står for og se dem utvikle seg er veldig moro. Det er en gjeng som er veldig lærevillige og som deler historier som A-lagsspillere gjør i like stor grad. Samtidig er det en vinnervilje og glede som også preger oss trenere, sa Raufoss-trener Jarl André Storbæk. Storbæk leder Raufoss sammen med Tommy Fyhn, som også har hundrevis av kamper for Raufoss.

Raufoss er den ferskeste klubben med gatelag i den nasjonale turneringen i sin egen storstue. I den første kampen tapte laget 2–3 mot Fram. I den andre slo de Bodø/Glimt 1–0. Da var det stor idrettsglede blant Raufoss-spillerne.

– Jeg synes vi har kommet langt på den korte tiden vi har drevet på. Jeg synes det er flott at klubben har et slik lag. Det betyr mye for mange av dem, sa Storbæk.

Ekte glede

Det samme mente de andre tidligere toppserieprofilene.

– Jeg er kjempeglad for at klubben min satser på gatelaget. Det er viktig for både HamKam og de som sitter nederst ved bordet, sa HamKam-trener Kai Kristiansen.

Han forteller at den nasjonale turneringen er et stort mål og at spillerne gledet seg stort.

– Samtidig er det utfordrende for mange. Noen er engstelige og helt utslitte etter å ha spilt 48 minutter fotball fordi de mobiliserer så mye. Målet er at vi skal få en fin opplevelse, sa Kristiansen.

André Muri la opp som spiller i 2014 etter sju hodeskader. Stopperkjempen spilte noen år sammen med Jarl André Storbæk i Vålerenga. Nå trener han Askers gatelag.

– Jeg var så heldig at jeg fikk mulighet til å trene gatelaget og drive med andre samfunnsviktige oppgaver i Asker. Det er en utrolig fin gjeng, og jeg vet at gatelaget er utrolig viktig for alle som er med her. Denne turneringen er det store målet for sesongen, sa Muri mellom kampene i storhallen.

Tilbake i jobb

Odd-legenden Morten Fevang startet i jobb i Skien kommune etter at han la fotballskoene på hylla. Der jobbet han med rusproblematikken og kom tett på mange brukere.

– Mange av de jeg jobbet med der ble med i fotballen. Det er svært viktig at de får faste ting i hverdagen, og fotballtreningene har vært utrolig positivt for mange, sier han.

Gjennom jobben i kommune og Odd har han også sett hvor god effekt gatelagene har på spillernes livssituasjon.

– Veldig mange som kommer inn i gatelagfotball klarer å komme seg ut i jobb eller utdanning igjen. Ikke bare på grunn av fotballen, men for mange har den spilt en viktig rolle. I denne turneringen måtte vi for eksempel hente inn en ny keeper fordi vår faste keeper har fått seg jobb og ikke kunne være med. Det er jo gledelig. Rent samfunnsmessig er gatefotballen utrolig viktig. Bare se hvor mange spillere som stråler av glede på de fire banene her inne, sa Morten Fevang.

De andre trenerne kan også rapportere at flere av spillerne har fått seg jobb eller begynt på skole etter å ha blitt med på gatelagsfotball.

Bankett og sluttspill

Tirsdag kveld var samtlige spillere og treneren på bankett i Fjellhallen. Onsdag fortsetter turneringen med A-, B- og C-sluttspill. Raufoss ble nummer to i sin pulje og spiller kvartfinale i B-sluttspillet mot Strømsgodset klokken 10.00. De to klubbenes A-lag møtes til 4. runde i cupen i mars.