Gå til sidens hovedinnhold

Det korte og enkle svaret er nei

oa mener

Hver eneste dag i fjor trillet i snitt 218 nye elbiler sine første kilometer på norske veier. I september var ni av ti nybilsalg i personmarkedet elbiler. Overgangen til elbiler er en viktig del av politikken som skal kutte utslippene fra transportsektoren med 50 prosent innen 2030. Det vedtatte målet er at samtlige nye personbiler og lette varebiler som selges her til lands i 2025, skal være nullutslippsbiler. Foreløpig er det da i hovedsak elbiler vi snakker om.

Men holder utbyggingen av den nødvendige infrastrukturen til denne elbilparken tritt med salgsutviklingen?

Det korte og enkle svaret er nei. Særlig i nord er det langt mellom de offentlige ladepunktene, og særlig langs hovedfartsårene mellom store byer må man ta høyde for å havne i ladekø. I dag er det fortsatt 19 elbiler per ladepunkt, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå. NAF anslår behovet for nye ladepunkter til over 3000 bare de nærmeste årene. Interesseorganisasjonen mener ladesituasjonen er i ferd med å bli et hinder for å nå 2025-målet. Men det er altså ikke noe ved salgsstatistikken for i år som tyder på at kjøperne anser dette som et stort problem.

For destinasjoner er ladestasjonen blitt en mulighet. CC Gjøvik fikk nylig på plass en hel liten park av Teslas superladere. Beitostølen har det siste året gått fra 10 til 33 ladepunkter. Det er jo ikke alle hytter som kan tilrettelegges for elbillading.

For elbilentusiaster som har vært vant med å lete seg fram til et ladepunkt på baksiden av et eller annet industribygg, er det åpenbart en forbedring å kunne gå inn på et servicested og kjøpe litt drikke mens batteriet fylles opp.

Utbyggingen pågår altså i full fart, selv om det likevel går for sakte. Som med bredbåndsutbyggingen, må myndighetene se til at de som skal tjene penger på denne infrastrukturen også må bygge der det bor færre kunder. Og det er en selvfølge at nye bygg må tilrettelegges slik at beboere slipper å tilkalle gravemaskin for å få ladet sin nye bil.

Det er nye tider og da må vi innstille oss deretter. Så må vi få på plass nattvaner som gjør at vi kan hente ut all denne strømmen av nettet, uten at det blir mer problematisk enn NVE har beregnet.

Kommentarer til denne saken