Sosiale medier og kommentarfelt kan være riktig så avslørende. Noen setninger kan være nok til at et helt lokalsamfunn ser dine svakheter gjennom et slags forstørrelsesglass. Det blir en moderne gapestokk for den som blir skyteskive, men ikke minst også for den som kaster den første eller største stein. Det er fortsatt slik at man ikke stiller seg opp midt på torget og roper ut hva man måtte tenke om tilfeldig forbipasserende. Det samme gjelder på det trafikkerte torget på nett. Det heter folkeskikk.

Generalisering er farlig. På de fleste slike forum og kommentartråder er det typisk noen gjengangere som riktig slår seg løs. Som ikke tar fem øre for å idiotforklare både den ene og den andre, under fullt navn. Som vet best, som mener mottaker er ansvarlig for hvordan budskapet leses, og deler rikt fra et utømmelig erfaringskammer om hva som er best, hva som er bedre «alle andre steder», eller husker så inderlig godt hvor mye bedre alt var før.

På Østre Toten er det nå mer enn drikkevannet som står i kok. På andre uka med kokepåbud er det ikke rart at folk begynner å bli lei. Men det kan da umulig bli noe bedre av å bruke internettroperten mot dem som jobber for å løse problemet. Det er ikke alltid slik at noe er noens feil, og det er vel svært sjelden slik at noe blir bedre av å peke ut en syndebukk.

Ganske ofte er det politikere, kommunalt ansatte eller offentlige tjenester som er skyteskive for usakligheter. Det er gode grunner til å mene at slikt oftest slår verst ut for avsender av oppgulpet. Men det er klart det kan gjøre vondt å stadig måtte overse denne dritten, som av og til kan ha klare likheter med mobbing. Det hjelper neppe på motivasjonen til for eksempel å ta på seg den formidable, fireårige oppgave å være lokalpolitiker. Vi trenger flere som orker å bli med i den samfunnsdugnaden, ikke færre.

Vi har sagt det før, men gjentar så gjerne; samfunnet trenger flere kommentarfelthelter. Motstemmer som går inn i den hverdagslige debatten og peker på urett, etterlyser faktagrunnlag og nyanserer oppfatningen flere synes å ha; at det er greit å si hva som helst og æreskjelle hvem som helst, fordi det er på sosiale medier. Vi må faktisk være bedre enn som så.