Gå til sidens hovedinnhold

Det er vanskelig å se for seg at man gitt et slikt tidsløp nå plutselig skulle kaste inne en tredje, ikke utredet plassering av Mjøssykehuset et sted mellom Hamar og Elverum

oa mener

Trykket rundt spørsmålet om den framtidige sykehusstrukturen er enormt. Siden det nå pågår en høringsrunde på en konkret anbefaling, skal også fylkestinget i Innlandet behandle saken på nytt.

I fjor sommer fattet det ferske organet et vedtak der de forankret Mjøssykehuset ved Mjøsbrua. Det er ikke gitt at høringssvaret nå blir det samme da det skal klubbes i et ekstraordinært fylkesting 17. mars.

Som en del av forberedelsene fikk fylkestinget en «spørretime» med Helse sør-østs styreleder Svein Gjedrem og administrerende direktør Cathrine Lofthus onsdag. Siden det kun var åpent for bitte litt fargede spørsmål, var det vanskelig å lese ut fra denne seansen om den fylkespolitiske pendelen er i sving, bort fra Mjøsbrua. Det er imidlertid ingen tvil om at saken diskuteres bredt i fylkeslagene fram mot det skal stemmes over en uttalelse.

Tirsdagens møte mellom helseminister Bent Høie og kommunene i Innlandet, ga imidlertid signaler om at langt de fleste i denne sektoren fortsatt står på Mjøsbrua som plassering av Mjøssykehuset, gitt at det ikke skulle skje en endring i mandatet om en hovedsykehusmodell.

Gjedrem fortalte fylkestinget at helseministeren fulgte «veldig godt med» i prosessen i Innlandet. Det er betryggende at den politiske ledelsen av dette gedigne prosjektet er i tett kontakt med styreleder i foretaket. Fordi det er i denne delen av prosessen politikken må inn. Og statsråden stiller seg neppe slik at han ender opp med et vedtak på bordet som må forkastes.

Styrelederen ser for seg en videre prosess der saken er klar til styrebehandling i Sykehuset Innlandet i april, og Helse sør-øst i mai, slik at statsråden kan stadfeste et vedtak før sommerferien.

Det er vanskelig å se for seg at man gitt et slikt tidsløp potensielt nå plutselig skulle kaste inne en tredje, ikke utredet plassering av Mjøssykehuset et sted mellom Hamar og Elverum. Når en ser spetakkelet forslaget om Brumunddal har stelt i stand, som styreleder påpeker utløste den nå pågående seks ukers høringsrunden, kan en bare forestille seg ramaskriket om hovedsykehuset uten videre skulle rykke enda lenger sør nå i siste indre.

Kommentarer til denne saken