Det er neppe bare historien som vil dømme den avtroppende presidenten

OPPTØYER: På forhånd var det varslet at Trump-tilhengerne ville demonstrere mot opptellingen i Kongressen. Samtidig tydet opptellingen av valget i Georgia samme dag på at republikanerne ville miste flertallet i Senatet.

OPPTØYER: På forhånd var det varslet at Trump-tilhengerne ville demonstrere mot opptellingen i Kongressen. Samtidig tydet opptellingen av valget i Georgia samme dag på at republikanerne ville miste flertallet i Senatet. Foto:

Av
DEL

oa mener Demonstranter, noen i fullt krigsutstyr, trengte seg inn i den amerikanske kongressen, mens parlamentarikere måtte søke dekning i salen under stemmegivningen som formelt befestet valgresultatet. Om TV-bildene hadde kommet fra et hvilket som helst annet land, hadde vi umiddelbart tenkt at vi var vitner til et statskupp. Men bildene var fra Vestens demokratiske fyrtårn og ledestjerne. Derfor valgte mange andre ord for å beskrive det helt utenkelige vi så skje. Fordi ord har betydning.

Det var skremmende, men dessverre ikke helt uventet det som skjedde. I uker har den tidligere realitystjernen i Det hvite hus nektet å anerkjenne at han tapte valget, og i stedet fortsatt å oppildne sine tilhengeres misnøye mot det etablerte systemet. Ingen har kunnet ta for gitt at mannen ville bidra til en fredelig maktoverføring til demokratenes valgvinner, Joe Biden.

På forhånd var det varslet at Trump-tilhengerne ville demonstrere mot opptellingen i Kongressen. Samtidig tydet opptellingen av valget i Georgia samme dag på at republikanerne ville miste flertallet i Senatet. Den avtroppende presidenten valgte å sette fyr på stemningen ved å be demonstrantene gå mot kongressbygningen, etter å ha gjentatt påstanden om at han vant valget - en påstand som nå er ettertrykkelig avvist av alle instanser begjæringen og omtellingene har rettet seg mot. En påstand mannen utrolig nok gjentar da noen etter hvert får ham til å be demonstrantene gå hjem.

Flere snakker nå om riksrettssak, på toppen av de sivile og strafferettslige problemer som allerede ligger i tidshorisonten for den avtroppende presidenten. Det er neppe bare historien som vil dømme ham. Rottene rømmer dette synkende skipet, men det foruroligende spillet har fått pågå alt for lenge.

Tilbake står USA med en dyp, dyp splittelse i eget folk, og fallende anseelse ute i verden. Det er bare å håpe at Joe Biden og demokratene har klart å sette sammen et lag som kan roe gemyttene såpass at man kan starte et sted med de samfunnsproblemene som er grobunn for den misnøye, mistillit og misforståelse denne famøse presidenten har næret.

Vi andre må lære av de mekanismer som har vært i sving, for å kunne avsløre dem før skaden er skjedd.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken