Gå til sidens hovedinnhold

Det er lekser i Finland

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Odd Christian Hagen (OA 16.4.2019) påstår å vite at det ikke er lekser i den finske skolen. Dette er feil.

Jeg kan opplyse Hagen om at hans sosialistiske utopi er ikke virkeligheten i Finland. Det er lekser i den finske skolen på alle nivåer – og det er til og med karakterer på de siste trinnene i barneskolen. Det liker neppe Hagen (Rødt)? Jeg hadde lekser i alle årene jeg gikk i den finske skolen på 80- og 90-tallet og det hadde også mine tre barn da de gikk på barneskolen i Finland for et par år siden. De hadde også prøver.

Hagen liker ikke at jeg vet best, og det må jo være litt ergerlig når jeg faktisk gjør det.

Hagen utelater å nevne at den finske skolesuksessen kan i stor grad forklares med topputdannede lærere. Det er vanskelig å komme inn på lærerutdannelsen i Finland, og lærere fra 7. trinn og oppover har hovedfag i det faget de underviser i. Ytterst få lærere på ungdomsskolen og oppover underviser i flere enn 1-2 fag. De er lektorer som meg – trygge fagpersoner innen sitt felt.

Det beskriver forskjellen på Finland og Norge at jeg i Finland er kvalifisert til å undervise kun i historie og samfunnsfag som jeg har hovedfag og doktorgrad i. I Norge kan jeg undervise også i norsk og fransk – fag som jeg bare har et årsstudium i. 

Hvis Hagen og Gjøvik trenger hjelp til å innføre finske tilstander, så kan min konsulenthjelp gjerne kjøpes og brukes. Jeg har min lektorutdannelse fra Finland. Jeg hadde gjerne sett for meg finske tilstander i Gjøvik-skolen.

Sarromaa Sanna

lektor

Lillehammer

Følg på: Facebook

Kommentarer til denne saken