Gå til sidens hovedinnhold

Det er ikke betryggende om ledelsen mener bekymringsmeldingen fra Fagforbundet ikke er verdt å nevne for hovedeierne

Artikkelen er over 1 år gammel

oa mener

Noe arbeid er slik at det ikke er ferdig før jobben er gjort. Slik som når oppgaven er å hente søppel til avtalt tid. Men det skal godt gjøres å få unna ei rute som tar inntil 9 timer på en 7,5 timers arbeidsdag. For slike utfordringer er det mulig å føre arbeidstimene periodisk. Men det skal partene i så fall være formelt enige om, godt innrammet av arbeidslivets regelverk for slikt.

Fagforbundet Gjøvik mener dette ikke er tilfelle med renovatører i Horisont Renovasjon AS, aksjeselskapet som ble opprettet i regi av det interkommunale Horisont Miljøpark IKS etter konkursen i Renonorden tilbake i 2017. En konkurs som kom etter at selskapet inngikk avtaler om håndtering av husholdningsavfall hos rundt 30 kommuner, avtaler som senere viste seg umulig å tjene penger på. 32.000 husstander i Gjøvikregionen omfattes av avtalen, som da den ble inngått med Renonorden dreide seg om cirka 220 millioner kroner fordelt på ni år.

I sommer forsikret ledelsen at ansatte i Horisont Renovasjon AS får lønn etter tariff. Ledelsen tok sterkt avstand fra påstander i sosiale mediers kommentarfelter om sosial dumping. Nå er det Fagforbundet Gjøvik som etter å ha gjennomgått måneder med dokumentasjon fra sju av sine medlemmer, mener det interkommunale selskapets datterselskap bedriver sosial dumping.

Dette er meget alvorlige påstander som også speiler noen utfordringer med den organisatoriske måten problemet ble løst på. Men slik det nå er, må kommunene som eier morselskapet også vite hva som skjer i datterselskapet, selv om det er et selvstendig AS. Da er kommunene avhengige av å være informert om de utfordringer som står på. Derfor er det fullt forståelig at ordfører og varaordfører i Gjøvik reagerer sterkt på at de opplever de ikke fikk hele sannheten da daglig leder informerte formannskapet.

Det er ikke betryggende om ledelsen mener bekymringsmeldingen fra Fagforbundet ikke er verdt å nevne for hovedeierne. Denne saken må undersøkes for å fjerne all tvil både om arbeidsforholdene til de som jobber for fellesskapet – og knuta på tråden mellom Horisont og eierne.

Kommentarer til denne saken