Gå til sidens hovedinnhold

Det burde vært en julespøk

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Aftenposten kunne man lese under overskriften «Veivesen-ansatte trodde julebonus var en spøk» at Statens Vegvesen gir alle ansatte 5000 kroner i julegave. Den samlede prislappen er 23 millioner offentlige kroner.

Kjell Solem, pressesjef i Statens vegvesen, begrunner bruken av offentlige penger til disse offentlige ansatte med arbeidspress, omstillinger og at pandemien har krevd mye av de ansatte.

Den begrunnelsen kan benyttes på de fleste kommunalt ansatte i Norge.

Kommune-Norge omstiller seg, må levere tjenester mer effektivt og har stått i førstelinjen i pandemien.

Vi har levert lovpålagte oppgaver innen helse og skole. Vi har testet for korona, smittesporet og levert undervisning på vekselsvis grønt, gult og rødt nivå. Det har krevd stor fleksibilitet og omstillingsevne av alle.

Innen helsesektoren har ansatte som følge av strenge smitteregimer kompensert for innsatsen frivillige og pårørende utgjør. I tillegg har kolleger vært i karantene. De på jobb har løpt fortere.

Ansatte har gjort en ekstraordinær innsats og kommer til å fortsette med det. Som øverste leder har jeg ikke mulighet til å gi julegratiale.

Skulle jeg ha gjort som Statens Vegvesen ville dette kostet 12,5 million kroner. Disse pengene finnes ikke i Hamar eller andre norske kommuner.

Opplever skattebetalere at dette er riktig bruk av skattepenger? Mange, særlig i privat sektor har mistet jobben sin og står foran store økonomiske utfordringer. Det er grunn til å stille spørsmål ved bruken av 23 millioner offentlige kroner til utvalgte offentlige ansatte.

I beste fall er dette umusikalsk. I verste fall undergraver det tilliten vi i offentlig sektor er avhengig av, at vi bruker skattebetalernes penger til alles beste.

Kommentarer til denne saken