– Det er nok snakk om milliardbeløp som har gått tapt, sa leder Ola Gram Dæhlen i Skogbrukselskapet i Oppland til OA i november.

Over noen dager feide kraftig vind ned enorme mengder med skog over store deler av Valdres. I etterkant ble det fryktet invasjon av barkbiller, hvis arbeidet med å rydde opp ikke ble gjort raskt og godt.

Nå skal den varslede katastrofen foreløpig være avverget, ifølge avisa Valdres.

– Nå er den første sverminga over. Dersom det blir litt kaldere i været vil vi unngå den andre sverminga, og da skal dette gå bra, sier Andreas Råheim, skogsentreprenør i Valdres Skog, til avisa.

Dette er barkbiller

* Et insekt som i hovedsak holder til i stammer, grener og kvister

* Små, brunsvarte biller som er mellom to og åtte millimeter lange

* Er insektet som gjør størst skade på granskog i Norge

* Billene angriper først og fremst tørkestresset skog, samt tømmerlunner og vindfall

Råheim forteller videre at det er tatt ut 200.000 kubikk skog i Hedalen, Begnadalen og Etnedal så langt. Han anslår at omtrent 300.000 kubikk ligger igjen og at den totale ødeleggelsen derfor er en halv million kubikk.

– Det er mye, sier Råheim til Avisa Valdres.

Ordfører og skogeier Marit Hougsrud i Sør-Aurdal anslår at de har ryddet opp i nærmere 30.000 kubikk så langt, men at noe fortsatt gjenstår. Hun deler oppfatningen til Valdres Skog om at «første bølge» med barkebiller er avverget.

– Det ser ut til at det har gått bra så langt, men vi må følge med i flere år framover. Det er mye skog som er stående som er svekket. Det eneste man kan gjøre for å forhindre en invasjon, er å hugge, sier hun til Oppland Arbeiderblad.

Den kraftige vinden la enorme områder med skog flatt i Nordre Land, Etnedal og Sør-Aurdal. Dronefilmen er tatt i Sør-Aurdal, der det er rapportert at over 200.000 kubikkmeter tømmer nå ligger strødd utover der det for noen dager siden var tett skog. Video: Martin Strøm.