Gå til sidens hovedinnhold

Derfor sier vi nei til vindkraft

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nina Solli regiondirektør i NHO Viken Oslo og Jon Kristiansen regiondirektør i NHO Innlandet sier ja til vindkraft i Innlandet i presseoppslag nylig. De begrunner det med behovet for mer vindkraft i fremtiden for å nå nullutslippssamfunnet. De fremhever betydningen av at gitte konsesjoner ikke kan trekkes tilbake, at de er gitt etter at alle parter har fått mulighet til å fremme sine synspunkter. De innrømmer likevel at det er behov for innstramming av konsesjonsregelverket for fremtiden. Avslutningsvis ser de frem til å besøke vindkraftverkene som nå er under bygging i Nord-Odal når de er ferdige og fremhever at dette skal bidra til det grønne skiftet. For å oppleve den vakreste og mest harmoniske kommunen i Hedmark så må de ta turen nå før ødeleggelsene blir synlige.

Etter vår mening mangler det mye på balansen mellom partene som har fått uttale seg i prosessen for konsesjonen. Det er ikke lett for ubemidlede aktører som sitter inne med betydelig kunnskap å hevde seg mot det statlige byråkratiet og lobbyister som er godt betalt av interesseselskapene som ikke har annen målsetting enn å tjene penger.

Etter noen år i kampen mot utbygging av vindkraft på land, har vi fått erfare meget useriøse påstander fra utbyggere. Fremgangsmåten som de har benyttet har i mange tilfelle vært under lavmål for god saksfremstilling. Påstander om at bare noen måneders drift vil oppveie CO2-regnskapet for fremstillingen av vindturbinene, holder ikke mål, og det blir aldri snakk om hva en skal gjøre med betydelige mengder av ikke resirkulerbare komponenter ved opphør. Verdiforringelsen av eiendommene i mils avstand bekymrer ikke utbyggerne, og den psykiske og fysiske påvirkningen på menneskene som blir berørt, blir ikke nevnt.

Det er bare en ting som kan bidra til grønt skifte og det er redusert bruk av elkraft og materielle ressurser. Vi må lære oss å samarbeide med naturen – og ikke motarbeide den.

Kommentarer til denne saken