Våren er definitivt her etter det som tidvis kjentes som en evighetslang vinter. Værvarselet lover sol og sommertemperaturer i dagene framover. Parasollene er oppe og alt er rigget og klart for enda en uteservering i Gjøvik sentrum. Samtidig som kommunelegene nesten hver dag den siste uka har meldt om stadig nye smittetilfeller knyttet til 17. maifeiringen hos Fahlstrøm bar & grill.

Flere titalls smittede og et tresifret antall som har tilbrakt de siste dagene i karantene, er en effektiv påminnelse om hvor smittsomme disse virusvariantene fortsatt er. Det må vi alle ta ansvar for å huske også inn i denne første sommerhelga der det naturlig vil oppstå ønsker om å samles for å nyte finværet, enten privat eller hos et serveringssted.

For nå åpnes Norge opp, litt etter litt. Vi er kommet til trinn to i gjenåpningsplanen. Bortsett fra Gjøvik, der smittesituasjonen tilsier bruk av lokal forskrift for å utsette lettelsene til ny vurdering neste helg.

Landet for øvrig tar ett nytt, lite steg i riktig retning, der situasjonen tillater det. Til og med i Oslo er det nå åpent både i butikkene og barene. Det er en kalkulert risiko å ta. Flere vil sannsynligvis bli smittet, men mange av de mest utsatte er nå vaksinert. Like fullt er det helt tilfeldig hvordan viruset rammer, hvordan symptomer og langtidseffekter påvirker den enkelte. Det må være mulig å både omfavne muligheter som ligger i lettelsene, og samtidig forholde seg slik at vi ikke kollektivt risikerer å måtte ta et steg tilbake.

Et tydelig tegn på at vi er på rett vei, er helgas premiere i sommershowteltet på Kapp. Urbane Totninger må spille for halve telt, men de spiller. Og folk er sulteforet på slike felles kulturopplevelser. Derfor er det godt at også kulturlivet er omfattet av ordninger som gjør at noen av showene, konsertene og festivalene kan gjennomføres i år, i tilpassede formater. Vi trenger dem, alle sammen. Det gir noe å se fram mot, mens vi venter på den tekstmeldingen stadig flere nå får, med oppsatt time for vaksinering.

For nå kommer endelig de store leveransene av vaksiner. Framover vil vaksinasjonstempoet øke, og FHI har anslått at alle over 18 skal ha fått første dose innen midten av juli. Men det er ennå flere uker til. Derfor må vi holde hodet kaldt når det nå blir varmt.