Derfor har vi ikke åpent alt innholdet om korona i OA

Erik Sønstelie

Ansvarlig redaktør i Oppland Arbeiderblad

Kjære OA-leser. Flere av våre lesere reagerer på at ikke alt innhold er åpent i disse tider. Jeg forstår det. Informasjonsbehovet er enormt i en krisetid.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Men jeg håper også på forståelse for hvorfor vi ikke kan det.

La meg forsøke å forklare:

Må betale husleia

Ingen, verken våre ansatte, deres familier, eller befolkningen i Vestoppland er tjent med at Oppland Arbeiderblad må permittere, at vi ikke kan komme oss rundt, rapportere siste nytt og levere på samfunnsoppdraget vårt.

For også vi må betale lønninger, husleie, strømutgifter, produksjon og leie av nettsider med mer. Også vi har et ansvar for å ta vare på medarbeiderne våre, virksomheten vår.

På samme måte som butikkene av de samme grunner må ta betalt for melk og brød. Som nettselskapene må fakturere deg for strømmen og oljeselskapene krever penger av deg for bensinen.

Hva har vi åpent? Hva plusser vi?

Det viktigste er åpent

På oa.no er viktige fellesnyheter, pressekonferanser, oppdaterte sykdomstall, råd fra myndighetene etc, info som går direkte på helse, infrastruktur og samfunnsikkerhet åpent og tilgjengelig for alle.

Vi har også et Direkte Studio på fronten av oa.no. Der er det fri adgang for alle som ønsker å oppdatere seg på de siste, viktigste nyhetene om korona-pandemien.

Her finner du både breaking news, oppdaterte tall, myndighetsinformasjon og kortversjoner av mange saker.

Det vi tar oss betalt for er de andre sakene, de som forsøksvis går dypere inn nyheten du leste åpent, de artiklene som er det lille ekstra, de sakene som har kostet oss mer å lage, de spesielle, unike historiene som du gjerne vil ha med deg.

Det er de sakene vi lever av.

Lever av abonnement

I disse dager ser vi restauranter som må stenge, vi ser permitteringer og økonomisk krise. Med korona rammes store deler av det næringslivet som annonserer i avisene.

Det rammer også avisene, de lokale, regionale og nasjonale.

Det finnes myter om norske aviser.

En av dem er at vi lever av klikk. Men Oppland Arbeiderblad lever ikke av klikk. Vi lever av viljen leserne har til å betale for journalistikken vi leverer.

En annen myte er at vi får pressestøtte. Oppland Arbeiderblad mottar ikke en eneste krone i direkte pressestøtte. Det er det nisjeaviser som Nationen og Klassekampen som gjør, sammen med mindre lokalaviser.

NRK får seks milliarder kroner rett inn på konto hvert år. Tidligere var det en pålagt avgift. Nå er det dine og mine skattepenger som utgjør landets største brukerbetaling. Det er bred politisk enighet om at det er riktig.

Ti kroner dagen - for alt

Det finnes en grunn til at det er vanskelig å gi bort alt innholdet.

Jeg mener det ikke hadde vært rett overfor de 20.000 abonnentene våre som hver dag året rundt er med å betale regningen når vi prøver å være en verdifull allmennkringkaster for hele Vestoppland.

Hva de betaler er cirka kroner ti hver dag for adgang til alle våre produkter, digitalt som analogt. Kanskje mye om du ikke bruker avisen hver dag, eller bare leser papiravisen. Men den prisen, den støtten om du vil, er faktisk helt uvurderlig for oss.

Avisens økonomi er nemlig annerledes enn før.

Før kom 70 prosent av inntektene i norske aviser fra annonser. Tredve prosent kom fra abonnement.

De siste årene har det vært snudd på hodet.

Som følge av koronaen den siste uken er vektfordelingen ytterligere enderet. Dramatisk.

Med andre ord: Når du kjøper et abonnement på OA idag, er du bokstavelig talt med å sikre at lokalsamfunnet har en regional avis. Er du ikke abonnent, må jeg medgi at jeg ønsket at du kunne tegne ett i dag.

Takk, abonnenter!

Jeg sender en dypfølt takk til alle dere abonnenter som står ved oss, last og brast, dag ut og dag inn. I gode som i dårlige dager.

Nei, vi er ikke ufeilbarlige, vi har ikke alltid en like god dag på jobben. Men jeg mener at vi gjør en forskjell i Vestoppland. At samfunnet ikke hadde vært tjent med om vi ikke fantes, eller om man bare fikk informasjon via sosiale medier eller myndighetene og bedrifters nettsider.

Jeg vet også at vi har fine, flinke folk i staben som akkurat nå kjenner på den samme uroen, den samme frykten som du kanskje gjør, men som likevel står på, døgnet rundt, og som vil bidra i den samme nasjonale dugnaden som deg.

Ønsker å bidra

I OA har vi et ekstra sterkt ønske i disse dager om å bidra med nettopp det vi kan best, det samfunnsoppdraget som våre lovgivere har ment er viktig i norske lokalsamfunn: En fri, uavhengig journalistikk.

Det betyr at vi jobber hjemmefra, at vi tar de strengeste smittevernhensyn. Men det det betyr at vi også må ut der, ut i samfunnet.

Vi må rapportere, dokumentere, spørre. Selv om vi - som mange andre i disse dager - må utsette oss for en viss fare.

Det er også et bidrag inn dugnaden, det felles løftet vi nå gjør for å verne om samfunnet vårt, demokratiet vårt.

Dessverre har også det også en kostnad.

Jeg er glad for at såpass mange av dere er villig å ta den kostnaden.

Og jeg blir ydmyk fordi dere ser verdien i det vi gjør. Mange har dessuten tatt dere tid til å sende oss positive, oppmuntrende tilbakemeldinger på jobben vi gjør. Det er også oppmuntrende.

Takk for at du leste.

Alt godt!

Erik H. Sønstelie
Ansvarlig redaktør og daglig leder
Oppland Arbeiderblad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken