Det er et godt, gammelt retorisk triks å snakke så høyt og bestemt at det i seg selv er overbevisende, uansett hva man sier. Forholdene ligger godt til rette for å selge luft og ingenting på denne måten i dag, med uredigerte sosiale medier og en overskriftsbasert nyhetsstrøm. Men litt innhold må man faktisk forvente når politikere på rikspolitisk toppnivå bruker storslegga for å framheve seg selv på bekostning av andre.

Senest eksemplifisert av Per-Willy Amundsen (Frp), tidligere justisminister og nåværende leder av Stortingets justiskomité. Fremskrittspartiet har nese for ergerlige ting nær folk, og har selvsagt fått med seg at mange står i kø for å fornye pass og ID-kort.

Etter to år med pandemi, er det veldig mange som i vår brått oppdaget at utløpstida på passet var passert. Siste hele kalenderår før pandemien registrerte politiet 270.000 søknader om pass og ID-kort. Så langt i år er tallet over 533.000. Fortsatt er det mange som ikke engang har fått bestilt time til å søke på denne sida av sommerferien. Og nå begynner det virkelig å haste. Leveringstida fra Thales, som leverer pass til en rekke europeiske land, er ventet opp i ti uker, og produsenten har varslet at produksjonskapasiteten fram mot fellesferien ikke er like stor som den forventede søknadsmassen.

Dette skyldes ikke minst at det som kjent er generell mangel på råvarer til elektriske komponenter her i verden. Til pass er det behov for spesialbestilte chiper med særlig høyt sikkerhetsnivå. Dessuten sier produsenten at det er mangel på plast- og papirkomponenter til pass og ID-kort, og en økt feilrate med det massive produksjonstrykket. I tillegg er det altså krig i verdensdelen, som for produsenten har ytterligere forsterke den totale etterspørselen etter pass, også fra andre land.

Dette er mulig å finne ut med et internettsøk. Tilsvarende at regjeringen for lengst har hatt produsenten inne på teppet og samtidig åpnet slusene så godt som politidistriktene får til, ute på passkontorene.

Om flere skal få reist utenlands på sommerferie i år, må det løses med internasjonal juss, i mangel på norske pass.