Skiturer, påskekrim og god mat. Lammelår, påskeegg og nystekte vafler i solveggen. Lite kan vel måle seg med det? Trygg og velsmakende norsk mat, produsert av bønder over hele landet. Vi er heldige!

Norsk mat har mange kvaliteter i tillegg til at den er velsmakende. Den er trygg å spise og kommer fra dyr med god dyrehelse og dyrevelferd. Faktisk er vi et av landene i Europa som bruker minst antibiotika til dyra våre, år etter år, dette kommer ikke av seg selv. For å få til det må vi ha bønder som bryr seg om dyra sine, godt samarbeid med veterinærer og myndigheter, og en politisk vilje til å satse på norsk landbruk.

Nå er våren i anmarsj, og alt våkner til liv. I jorda, i skogen og i fjøset. Tusenvis av bønder landet over bretter opp armene og gjør seg klare for våronna. Det som spirer og gror nå danner grunnlaget for hvordan resten av året blir. For oss bønder er det en annen ting som også får stor betydning. Vi nærmer oss jordbruksoppgjøret, denne gangen med en flertallsregjering med en landbruks- og matminister fra KrF i spissen. Det er knyttet store forventninger til årets oppgjør, og vi håper ministeren viser vilje til å virkelig satse på norsk landbruk og de verdiene som ligger i det.

Jordbruksoppgjøret gir oss retningslinjer for hvilken mat vi skal produsere, hvor mye og hvordan det skal gjøres. Landet vårt er utformet på en måte som gir oss noen utfordringer når det kommer til matproduksjon, vi har ikke så mye matjord å ta av. Derfor må vi produsere korn der vi kan gjøre det, frukt, bær og grønnsaker der det går, og gras til dyra der det er mulig. Det er kun sånn vi kan produsere menneskemat basert på det arealet vi har. Og vi må ha med oss gårdbrukere over hele landet. Små bruk, store bruk og alt imellom.

Denne våren ønsker vi som lager maten din å så en liten tanke hos dere som spiser den. En tanke om den tiden som kommer, og hvordan vi skal ta vare på jorda framover. Vi kan ikke ta maten vår som en selvfølge, vi vet ikke hva framtida bringer eller hva vi skal leve av. Men det vi vet helt sikkert er at vi trenger mat, også i framtida. Og vi står klare til å produsere den! For at vi skal få til det trenger vi din støtte. Vi trenger at du tar en ekstra titt på pakken neste gang du er i butikken, at du velger de norske produktene.

Ta med deg det i tankene når du handler inn i påsken, velg oss i butikken og støtt det norske landbruket. Så lover vi at vi skal fortsette å jobbe knallhardt for at dere også neste påske skal kunne nyte nystekt brød, deilige bløtkokte egg som er helt fri for salmonella, syltetøy av søte bringebær og brunost på vaflene.  

Med ønsker om en matglad og bevisst påske.