Filmens hus i Oslo har for tiden en 70 mm festival, og blant filmene som vises denne gang er South Pacific fra 1958. Visningen av denne filmen er et samarbeid mellom Norsk filminstitutt og U.S. Embassy i Oslo.

Dette var åpningsfilmen på Colosseum kino i Oslo i 1960, da kinoen tok i bruk sitt nye anlegg for 70 mm film. Året etter kunne Gjøvik kino vise den samme filmen, også i 70mm. Dette er en musikal med musikk av Rickhard Rodgers og sangtekster av Oscar Hammerstein 2. Filmens handling foregår på en liten stillehavs øy med andre verdenskrig som bakteppe. I filmen er det to parallelle kjærlighetshistorier spilt av Mitzi Gaynor og Rossano Brazzi, France Nuyen og John Kerr og dette ble en veldig flott film med vakre scener fra en stillehavsøy.

Av skuespillerne lever fortsatt Mitzi Gynor (88) og France Nuyen (80). På 1950-tallet begynte filmselskapene i USA. å merke konkurransen fra tv og måtte da finne på noe nytt. Da var det at amerikaneren Mike Todd utviklet 70 mm systemet for filmproduksjon og resultatet ble filmer med en helt utrolig flott bildekvalitet og med topp lyd. Mike Todd kalte systemet for Todd AO. AO står for American Optical. Jeg så filmen 14. juni i en stor kinosal med stort lerret og fullt hus, det var den ultimate filmopplevelsen som man får kun i kinomørket.

På Filmens hus arrangerer man annethvert år en 70 mm filmfestival og viser da de store filmene fra 50- og 60-tallet. Nevnes kan Oklahoma, Ben Hur og My Fair Lady, men det vises også store filmer fra Russland og Øst-Tyskland. Det var Doris Day som først ble tilbudt den kvinnelige hovedrollen i filmen, men hun takket nei og da gikk rollen til Mitzi Gaynor som gjorde en strålende innsats. Filmens hus i Oslo er i dag den eneste kinoen i Norge som kan vise 70 mm film, og det er kun her det er mulig å få tidsreise tilbake til filmens storhetstid.

Knut Maurud

tidligere kinomaskinist, Gjøvik kino