Gå til sidens hovedinnhold

Den nye normalen er nå til forveksling relativt lik den gamle hverdagen

oa mener

Mandag startet et nytt år, skoleåret 2021-2022. En ny tidsregning for mange, som starter på skolen, på fagutdanningen, eller kanskje flytter hjemmefra for å studere.

I år representerer skolestarten også noe mer. For første gang siden Norge stengte ned, skal nå samtlige skoler og studiesteder kunne ønske velkommen til læringshverdagen tilnærmet slik vi kjente den pre-korona. Strenge kohort-regler kan unngås om ikke den lokale situasjonen krever det, og det er grønt lys i tiltaksmodellen. Det er generelle smittevernråd som gjelder. Dette er et ytterst velkomment skritt i riktig retning, og godt signal om at vi er på vei ut av pandemiens stramme grep om hverdagen.

Bildeserie

Første skoledag for førsteklassingene i Gjøvik skolene

Snaut 144.500 personer har fått påvist koronasmitte i Norge siden februar i fjor. 2.222.625 av oss er nå fullvaksinerte, og 87 prosent av alle over 18 år har fått første vaksinedose. Mange kommuner tilbyr i disse dager drop-in-vaksine og vaksinasjonsgraden stiger stadig. Til sammen er under 30 koronapasienter er innlagt på norske sykehus, smittetrykket er fullt håndterlig, og færre blir alvorlig syke.

Den nye normalen er nå til forveksling relativt lik den gamle hverdagen. Men fortsatt kan vi ikke leve helt som før.

Regjeringen har igjen utsatt siste trinn i gjenåpningsplanen, og stadig kommer meldinger fra inn- og utland som minner om hvor skjør tilværelsen er. På Raufoss gikk første smittebeskjed ut til elever, foresatte og ansatte ved Vestre Toten ungdomsskole allerede før første skoledag. Et mindre tilfelle i det store bildet, men en stor skuffelse for elevene som ikke får møte læreren - og læreren som ikke får ønsket sine nye elever velkommen.

Les også

Mindre fyll, mer sosialt: – Alle skal være velkomne, sier faddersjefene Celina og Åsmund

Spredte smittetilfeller og lokale utbrudd må vi regne med, ikke minst fordi tiltakslettelsene øker mobiliteten og samværet. Målet må nå like fullt være å håndtere slike tilfeller på en måte som i minst mulig grad griper inn i forutsigbarheten i barn og unges hverdag. Skolestarten i år må også markere at nå er det endelig de unge som skal prioriteres og deres interesser som skal komme først. De har sannelig båret sin del av tiltaksbyrden gjennom pandemien.

Kommentarer til denne saken