Den nye miljøstasjonen er smart og superenkel

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Den er den andre sitt slag her til lands. Valdres har fått en superenkel og smart miljøstasjon.

Mellom fem og seks millioner kroner har den kostet.

Mandag formiddag ble den offisielt åpnet og tatt i bruk. De nye miljøstasjonen i Rebneskogen er bygd på en slik måte at den må karakteriseres som skreddersydd for alle som skal kvitte seg med sortert avfall.

Drive-in

Kort fortalt dreier det seg om et enetasjes bygg. Du kjører opp på taket via en oppvarmet innkjøring som skal være snø- og isfri når fjernvarmeanlegget er koplet til. Oppe på «taket» kan mange biler parkere samtidig.

Søppelet kaster du ned i de mange containerne som står langs sidene. Det eneste du må anstrenge deg med, er å løfte dem over sikkerhetsrekkverket.

Flere sorteringer

Daglig leder i Valdres kommunale renovasjon, Eivind Berg, kunne under åpningen mandag fortelle at brukerne nå kan sortere søppelet sitt i enda flere fraksjoner.

– Vi har doblet antallet containere, og dermed også muligheten til å sortere bedre. Et eksempel er treverk. Nå har vi tre ulike sorteringer, rent treverk, litt forurenset treverk som kanskje har maling, og impregnert treverk. Rent treverk skal være av en slk karakteri at vi kan bruke det i fyringsanlegget vårt, fortalte Berg.

Plast er også et materiale som heretter kan sorteres i flere fraksjoner, og dermed gjøre et enklere å resirkulere og behandle.

Nummer to i Norge

Anlegget i Rebneskogen er det andre i sitt slag i Norge. Fra før finnes det et tilsvarende anlegg hos selskapet Remix i Tromsø.

– Men nabolandene våre Danmark og Sverige finnes det mange tilsvarende anlegg, sier Berg.