Gå til sidens hovedinnhold

Den nye fylkeskommunen tømmes for verdi – energi på avveier

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er en hårreisende strategi hedmarkspolitikerene har lansert når det gjelder medgiften inn i det nye Innlandet. De har altså tenkt å ta særeie på eiendelene i Eidsiva Energi. Eller mer konkret at kommuner som tidligere lå i Hedmark skal tilgodesees spesielt gjennom avkastning på Hedmarks aksjer. For å sikre at verdiene ikke skal forsvinne vestover.

Sett fra Oppland og Vestre Slidre i Valdres vil jeg protestere på dette. Er det bare denne posten som skal trekkes ut og fordeles ut til bare noen få?

Jeg kan tenke meg å trekke ut av fellesskapet el-produksjonen i vårt fylke, som er 3 ganger så høy som i Hedmark.

Hva er realverdiene i Eidsiva utover omdømme og kunnskapen de sitter på? Jo de har fått en særrett til å produsere og fordele el-kraft i deler av Innlandet. Å bygge ut vannkraft i Norge er å bruke fellesskapets naturressurser og derfor konsesjonsbelagt. Mange lokalsamfunn hadde ikke ressurser til å bygge ut vannkraften selv, derfor endte aksjene i Oslo (Oslo Lysverker) og i kommunene rundt Mjøsa, særlig på Hedmarken. Er det rimelig at denne skjevheten skal være evigvarende?

Jeg mener at skal verdiene deles ut bør de tilbake til områdene som har ulempene ved produksjonen og ikke etter hvor aksjene havnet. Ifølge Eidsivas egne tall er årsproduksjonen i Oppland 6600 GWh, mens den i Hedmark er 2300 Gwh. Kilden er Eidsivas kraftsystemutredning (juni 2016).

Men det beste alternativet er nok likevel at Hedmark og Oppland går inn felleskapet «Innlandet» med alle sine ressurser av folk, hus, veier og aksjer og løfter den nye fylkeskommunen i lag. Alt tyder på at det gir bedre skoler, veier, velferd og utvikling til innbyggerne i det nye Innlandet.

Kommentarer til denne saken