Den blinde ku leter etter nye lokaler

SKAR OSTEN: Trygve Slagsvold Vedum skar over osten som heter «Blå mandag» på åpningsdagen i Snertingdal. Nå krangler Den blinde ku med huseier om ansvaret for at lokalet ikke egner seg til osteproduksjon.

SKAR OSTEN: Trygve Slagsvold Vedum skar over osten som heter «Blå mandag» på åpningsdagen i Snertingdal. Nå krangler Den blinde ku med huseier om ansvaret for at lokalet ikke egner seg til osteproduksjon. Foto:

Den blinde ku krangler med eieren av ysteriet de leier i Snertingdal. Stridens kjerne er hvorvidt lokalene egner seg for matproduksjon. Nå leter Den blinde ku etter midlertidige lokaler.

DEL

Ifølge Dagens Næringsliv er det ingen løsning i sikte for striden mellom Den blinde ku og eieren av ysteriet i Snertingdal. Stridens kjerne er hvorvidt lokalene er egnet for osteproduksjon. Lokalene ble åpnet av Trygve Slagsvold Vedum mandag den 29. april, men osten fra Ysteriet i Snertingdal smakte ikke som den skulle.

– Osten smakte godt, men ikke slik den skulle. Vi vil ikke selge ost som ikke har den kvaliteten vi er vant til, sier daglig leder Sissel Rosenfeld i Den blinde ku Snertingdal til Dagens Næringsliv.

I august ble de fem ansatte på Ysteriet permittert.

Tre rapporter

I en rapport fra Mycoteam, bestilt av Den blinde ku, står det ifølge Dagens Næringsliv at: «I melkerommet ble det på deleveggen mot produksjonshallen registrert et område med kraftig vekst av muggsopp».

En annen rapport fra Mycoteam, bestilt av huseier, skal langt på vei legge ansvaret for oppstartsproblemene i Ysteriet over på Den blinde ku.

«Det foreligger nå en ny rapport som friskmelder bygget» skriver huseier Torill Sogn Haug i en tekstmelding til Dagens Næringsliv.

I en tredje rapport, utført av Tine på vegne av Den blinde ku, står det at det er «Kraftig vekst av mugg- og gjærsopp gjennom hele produksjonen. Konkluderer med at det må foretas utbedringer i produksjonslokalet i henhold til gjeldende regelverk for å oppnå en god og trygg produksjon av næringsmiddel».

Vil ha pengene tilbake

Daglig leder Sissel Rosenfeld i Den Binde Ku sier til Dagens Næringsliv at de nå er på jakt etter midlertidige lokaler, og at de har et håp om å starte opp produksjonen av ost i november. Den blinde ku har inngått en 15 års leieavtale for Ysteriet i Snertingdal. Ysteriet ble redningen etter at deres opprinnelige meieribygning i Ås brant ned i 2018.

Lokalet ble pusset opp for om lag seks millioner kroner, i et spleiselag fra privat næringsliv og det offentlige.

Nå vil Den blinde ku ha tilbake husleia for månedene de har produsert ost i Snertingdal. Begge parter har ifølge Dagens Næringsliv satt advokater på saken.

Artikkeltags