Gå til sidens hovedinnhold

Østre Toten, en mer dementvennlig kommune

Artikkelen er over 6 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er godt å se når en bussjåfør eller en butikkansatt gir en håndsrekning til mennesker som ikke klarer seg på egen hånd. Mange som er i tidlig fase av en demenssykdom trenger litt hjelp for å klare seg i hverdagen.

Over 70.000 personer lever med demens i dag, og det forventes en dobling de neste tiårene. Minst 60 prosent av dem som har en demenssykdom bor hjemme, og mange er enslige. Det er ikke så mye som skal til for at mange fler kan få den lille ekstra bistanden de trenger. Kommunene har en enorm utfordring i å finne ut hvordan de skal legge til rette for den økende gruppen av personer med demens. Men det er ikke bare helsesektoren som må bygges ut, det er også samfunnet som helhet som må legge til rette, slik at sykdom ikke skal sette unødig begrensninger i hverdagslivet. I flere andre europeiske land arbeider de nå for mer demensvennlige samfunn.

I Norge har Nasjonalforeningen for folkehelsen satt i gang en kampanje for et mer demensvennlig samfunn. Formålet er å øke kunnskapen om hvilke utfordringer mennesker som har demens kan møte, og hvordan samfunnet kan legges bedre til rette. På den måten vil det være lettere for personer med demens å få den hjelpen de trenger, når de skal handle i butikken, gå på kino, ta en taxi eller henvende seg til det offentlige tjenesteapparatet. Fokuset er på hva som skal til for at en person med demens kan føle mestring i hverdagen, en hverdag ofte bestående av mye usikkerhet, og på den måten kanskje klare seg bedre i hjemmet uten å være avhengig av mye hjelp fra den kommunale omsorgstjenesten. Kommunevalget er en fin anledning til å gjøre kommunen mer demensvennlig. Vi oppfordrer politikerne i Østre Toten kommune til å være den neste kommunen i Oppland som slutter opp om kampanjen for et mer demensvennlig samfunn.

Kommentarer til denne saken