Først tok de kunstnerne

PROBLEMATISK: – Vår viktigste demokratiske grunnpilar blir satt til side av statsministeren. Det mener jeg er svært problematisk og en åpenbar feilvurdering, skriver Anne-Marte Kolbjørnshus.

PROBLEMATISK: – Vår viktigste demokratiske grunnpilar blir satt til side av statsministeren. Det mener jeg er svært problematisk og en åpenbar feilvurdering, skriver Anne-Marte Kolbjørnshus. Foto:

Av
DEL

LeserbrevJustisministerens samboer har anmeldt teatersjef og kunstnere i Black Box teater for brudd på privatlivets fred. De viste hustaket til justisministeren i forestillingen Ways of seeing, bedre bilder ligger forresten offentlig på Google Earth. Politiet har etter vurdering frafalt siktelsen. Naturligvis. Historien så langt er for så vidt grei om man legger godsida til, men så kommer det virkelige problematiske: Vår egen statsminister, vår øverste sjef, mente at teateret måtte besinne seg og unnskylde seg. Vår egen statsminister mente at ytringsfriheten måtte vike fordi det er litt vanskelig for en kollega.

Som kvinnelig politiker er jeg den første forkjemper og forsvarer for at alle skal slippe hets og trusler. Jeg ser og opplever hver dag de utfordringene kvinner og menn nå møter på nett. Men det er ikke det denne saken handler om. Dette handler om retten til å kunne ytre seg fritt. Politiet har konkludert, det er ikke straffbart. Statsministeren mener derimot at i akkurat saken om Wara bør streken for ytringsfriheten settes. Vår viktigste demokratiske grunnpilar blir satt til side av statsministeren. Det mener jeg er svært problematisk og en åpenbar feilvurdering, det du er uenig i skal du også stå opp for.

Vi politikere må ha integritet. Vårt fremste våpen er ytringsfriheten, når den er under angrep er det demokratiet som taper. Og demokratiet vårt taper med denne regjeringa. De har fått SAS til å trekke et magasin de hadde om bord på flyene fordi politikerne ikke likte innholdet. Anders Anundsen satte fyr på en avis fra Tønsberg Blad og oppfordret til boikott av avisa fordi han ikke likte innholdet. De har truet med å kutte støtten til Antirasistisksenter fordi de ikke er enig i måten de har formidlet sitt budskap. Dette er toppen av isfjellet og frontkjemperne imot ytringsfriheten ser ut til å være Frp. I alle disse sakene er det de som står først for å rope etter sensur. Ytringsfrihet handler om å stå opp for de som også mener noe annet enn oss. Det opplever jeg ikke at regjeringa gjør.

Martin Niemöller skrev i 1955 diktet «Likegyldighet» og forfektet at tyskerne i fellesskap hadde et ansvar for det som skjedde under andre verdenskrig. Det er et dikt jeg har tenkt mye på den siste tida. Mer enn noen må vi politikere stå opp for meninger vi ikke er enige i, og da er diktet til Niemöller viktig å huske på:

Først tok de kommunistene

men jeg brydde meg ikke

for jeg var ikke kommunist.

Deretter tok de fagforeningsfolkene

men jeg brydde meg ikke

for jeg var ikke fagforeningsmann.

Så tok de jødene

men jeg brydde meg ikke

for jeg var ikke jøde.

Til slutt tok de meg. Men da var det ingen igjen til å bry seg.


Vi må bry oss før det er for sent. Norge trenger ei ny regjering.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags