Vill gjetting om pensjon i barnehager

Marius Iversen er kommunikasjonsdirektør i PBL (Private Barnehagers Landsforbund).

Marius Iversen er kommunikasjonsdirektør i PBL (Private Barnehagers Landsforbund). Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I innlegget «Et system rigget for svindel?» skriver Jørund Hassel om pensjon i private barnehager. Hadde han sjekket noen elementære fakta, ville han ha spart seg for mye skrivearbeid.
PBL er opptatt av at alle ansatte i barnehagesektoren skal ha gode lønns- og pensjonsordninger. For private barnehager er det viktig både fordi de ansatte fortjener det, men også for å kunne konkurrere med kommunene om dyktige barnehagelærere, fagarbeidere og assistenter.
Det er derfor beklagelig at Jørund Hassel baserer seg på en blanding av vill gjetting og et enkelttilfelle når han forsøker å analysere lønns- og pensjonsnivået i sektoren.
I et innlegg i Oppland Arbeiderblad omtaler han den nye pensjonsordningen som PBL og arbeidstakerorganisasjonene nylig ble enige om og som trolig vil gi de ansatte sektorens beste pensjonsutbetalinger.
«Frem til nå må vi anta at det er innbetalt bare 2 prosent i pensjon for disse arbeidstakerne - av et kommunalt tilskudd på 13 prosent. I tilfelle snakker vi om sosial dumping på et offentlig betalt pensjonspåslag, og hvor arbeidsgiver kan stikke 11 prosent av pensjonspåslaget i egen lomme», skriver Hassel – og bommer totalt på mål.
Faktum er at også den gamle pensjonsordningen til PBL er fullt ut konkurransedyktig med den gamle pensjonsordningen i KS-tariffen. Aktuarfirmaet Lillevold & Partners sammenlignet i 2017 de to ordningene, og konklusjonen var at 36 av 40 eksempelansatte kom litt bedre ut med PBL-pensjon enn KS-pensjon ved avgang ved fylte 67 år.
Lillevold & Partners har også nylig beregnet pensjonskostnadene i denne ordningen til å utgjøre i gjennomsnitt 10,7 prosent av lønn. Kostnader til AFP (cirka 0,8 prosent) kommer i tillegg. I den nye ordningen, som trer i kraft ved nyttår, vil ansatte som omfattes av ordningen få enda bedre betingelser, og barnehagenes kostnader blir omtrent de samme.
Når det gjelder lønnsnivået i private og kommunale barnehager, kan Jørund Hassel gjerne gå inn på barnehagemonitor.no for å sammenligne de viktigste tariffene. Etter årets mellomoppgjør skriver Utdanningsforbundet på egne nettsider at «minstelønnsnivåene i PBL blir tilsvarende lønnsnivåene for barnehageansatte i kommunal sektor».
Så kan det være at kommunale barnehager i enkelte bydeler i Oslo har høyere lønnsnivå enn det både andre kommunale og andre private barnehager har. Men når dette fremstilles som regelen snarere enn unntaket, gir Hassel et bilde av situasjonen som ikke er egnet for en faktabasert debatt.
Og det er synd. For i prinsippet er vi enige i noen av hans konklusjoner. Vi mener at barnehager som ikke kan dokumentere gode lønns- og pensjonsytelser til sine ansatte, bør få reduksjon i tilskuddene. Vi mener at barnehager som ikke oppfyller nasjonale eller lokale bemanningsnormer, bør få reduksjon i tilskuddene. Vi ønsker i det hele tatt reguleringer som i enda større grad enn i dag sikrer at penger bevilget til barnehage, blir brukt i tråd med lovens formål.
Men når noen skal ytre seg om våre ordninger, vil vi gjerne bli målt på det vi gjør – og ikke det noen gjetter at vi gjør.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken