Vi må snakke om toppfotballen

«SPORTSVASKING»: – Absurd rike mennesker kjøper seg goodwill. Sjeiken i City har laget et konglomerat av selskaper som sponser med latterlige summer, og har nå åtte fotballklubber i selskapet sitt, sist jeg sjekket, skriver Tommy Hansen.

«SPORTSVASKING»: – Absurd rike mennesker kjøper seg goodwill. Sjeiken i City har laget et konglomerat av selskaper som sponser med latterlige summer, og har nå åtte fotballklubber i selskapet sitt, sist jeg sjekket, skriver Tommy Hansen. Foto:

Av
DEL

KronikkDette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.13. juli minket mitt engasjement betraktelig for engelsk fotball spesielt og toppfotball generelt. Manchester City fikk en symbolsk dom for brudd på UEFAs Financial Fair Play Regulations (FFPR). For å si det veldig kort så handler FFPR om å forhindre at profesjonelle fotballklubber bruker mer penger enn de tjener. Jeg skal ikke bruke noe tid på det tekniske her. Men UEFA straffet Manchester City ved å utestenge klubben fra Champions League i to år for brudd på denne regelen. Manchester City anket til CAS (Den internasjonale voldgiftsretten for sport) og fikk stort sett medhold. Rettsaken og dommen framstår for meg som uforståelig. UEFA opptrer svake og uforberedt. Og kapitalmakten kan bare ture fram som før. Dette er bare dråpen som fikk meg til å si at nok er nok.

For å ta England først. Jeg velger England fordi jeg kan mest om den ligaen og det er dem som har den mest idiotiske eieformen i fotballen. Han som eier Manchester City er fra De Forente Arabiske Emirater og heter Sjeik Mansour bin Zayed. I den føderasjonen har han innflytelse på det meste som rører seg. Det er godt dokumentert at han er ansvarlig for en rekke menneskerettighetsbrudd. Manchester City var ikke en klubb å regne med før dette oppkjøpet. Et oppkjøp man kaller «sportsvasking.» Absurd rike mennesker kjøper seg goodwill. Sjeiken i City har laget et konglomerat av selskaper som sponser med latterlige summer, og har nå åtte fotballklubber i selskapet sitt, sist jeg sjekket, som heter City Football Group. Man kan kalle det økonomisk doping da mange av disse selskapene bidrar med urealistiske summer som igjen går til innkjøp av spillere.

Om man trodde man ikke kunne finne en eier med dårligere bakgrunn, var Newcastle på vei til å gjøre seg enda mer mislikt enn Manchester City. Mohammed bin Salman, som da styrer det saudiarabiske stasfondet (PIF), var på vei inn som eier i Newcastle. Dette er mannen som troverdige kilder mener beordret drapet av den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi i 2018. Ikke bare drept, men også partert inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Nå stoppet Premier League dette oppkjøpet i første omgang. Men ikke på grunn av menneskerettighetsbrudd. For PL er den massive ulovlige strømmingen av engelske ligakamper som foregår i Saudi-Arabia verre enn drap, tortur og slaveri. Altfor få fans av Newcastle har stått opp mot dette tenkte oppkjøpet. Ikke minst blant de norske. Det er så enormt flaut! Det bekrefter bare påstanden Harry Redknapp hadde som Tottenham-manager; «fansen vår gir blaffen i om pengene våre hadde kommet fra Saddam Hussain.»

Det er ikke noe nytt at rike mennesker har «sportsvasket» seg. Russiske Abramovich er godt kjent med sitt oppkjøp av Chelsea i 2003. En mann som regelrett har stjålet felles naturressurser fra det russiske folk. Hvor hadde den franske fotballklubben Paris Saint-Germain (PSG) vært uten staten Qatar? Ja, hele toppserien i Frankrike ble kjøpt opp av en investeringsgruppe i Qatar, som i praksis er staten. Dette kunne skje på grunn av et engasjement fra tidligere president i Frankrike, Nicolas Sarkozy, og min barndomshelt, Michael Platini, da UEFA-president. Litt våpenkjøp, lovnader om fotball-VM og vips er PSG et av verdens beste fotball-lag. I Tyrkia brukes fotballen som propaganda i krigen mot kurderne. Og Erdogans lag, Istanbul Basaksehir, vinner ligaen. Et lag med få tilskuere. Hvor kommer inntektene fra? Klubben er godt integrert inn i Erdogans parti, AKP.

Jeg kunne fortsatt. Real Madrid har i mange år drevet økonomisk doping. Det bra her er at de har finansiert mange andre klubber med gedigne dyre kjøp. Barcelona har akkurat hatt kjøpestopp på grunn av sin måte å signere mindreårige spillere på.

Videre fortsetter galskapen i England. I et fotballår som har vært mer spesielt enn man noen gang har kunnet forestille seg, da med pandemi og ganske så mye mindre inntekter inn, ser dette med økonomi ikke til å bety noe som helst. Chelsea, som i fjorårets sesong ikke fikk kjøpe spillere for brudd på FFPR, har gått seg vill i godtebutikken! Vi snakker om milliarder av kroner.

5. oktober stengte det internasjonale overgangsvinduet. Det er en Sareptas krukke i en del klubber – ingen bunn. Ett eksempel. Arsenal har kuttet minst 55 stillinger og kjøper en spiller til over 500 millioner kroner rett for kjøpsmarkedet stenger! Restriksjoner som fører til null tilskuere og mye lavere inntekter vil fortsette langt ut i denne sesongen. Kanskje i flere år! Jeg finner dette med kjøp til astronomiske summer så uetisk i den situasjonen deres fans og deres omgivelser har vært i og er i, at det for meg er bare å melde seg ut.

Jeg har i mange år skrytt av modellen Tyskland har for fotballen sin. Eierstrukturen skal være medlemsstyrt med 50,1 prosent. Nå er det dessverre lett å omgå den, som vi ser med Red Bull Leipzig, men likevel er det en innebygd kultur i de fleste klubber som er å foretrekke. Tyskland har den beste supporterkulturen og det er en fornøyelse å reise til Tyskland for å se fotball uten å måtte bruke opp en månedslønn. Men Red Bull Leipzig utfordring av regelverket gjør at jeg ikke unner dem suksess. Deres suksess kan åpne opp for andre selskaper som ønsker å drive egenreklame ved å eie et godt fotballag.

Hvorfor bry seg om utenlandske fotballag? For meg kommer det fra barndommen. Jeg er et barn av fotballkort og tippekampen. Og jeg får ikke gjort noe med min kjærlighet for et fotballag i England. Men jeg må nå prøve å distansere meg. Videre er det å være på sosiale medier en prøvelse. Folk/fotballsupportere er asfaltert fra kragebeinet og opp. Null prinsipper. Men det er ikke bare å si at vi kan holde oss til norsk fotball. Der ser jeg alarmerende trekk spesielt hva økonomi og utenforskap angår. Dette får jeg komme tilbake til ved en annen anledning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken