– Her på Toten burde vi slippe å bruke frosne grønnsaker og langreist kjøttmat

KORTREIST: – Her på Toten burde vi slippe å bruke frosne grønnsaker og langreist kjøttmat, vi har alt lokalt rundt oss, skriver Anne Mari Amlien, pensjonert kokk.

KORTREIST: – Her på Toten burde vi slippe å bruke frosne grønnsaker og langreist kjøttmat, vi har alt lokalt rundt oss, skriver Anne Mari Amlien, pensjonert kokk. Foto:

Av
DEL

MeningerSom en av mange pensjonister i Vestre Toten ønsker jeg at matomsorgen på sykehjemmene våre svarer til krav og forventninger.

Det er mye bra å lese i Stortingsmelding nr. 15 som omhandler «Leve hele livet» – en kvalitetsreform for eldre. Her framkommer at desentralisert kjøkken er nøkkelen til et verdig liv.

Som pensjonert kokk får jeg tidsskrift for matomsorg sitt blad, Kjøkkenskriveren. Her hadde Gjøvik kommune en interessant artikkel før jul. De har gjort en undersøkelse på Nordbyen omsorgssenter i cirka 10 måneder som viste at det ble faktisk billigere å lage maten fra bunnen av daglig, selv om de puttet på ett årsverk og litt nytt utstyr på kjøkkenet. Dette ble også en større matopplevelse for både pasient og ansatte.

God kommunikasjon avdeling/kjøkken/pasient og pårørende er svært viktig, når matlysten svikter og vi trenger litt ekstra. Det kan by på problemer hvis kjøkkenet ligger langt unna, kanskje i en annen kommune.

Jeg tror alle kokker med litt yrkesstolthet ønsker å lage maten fra bunnen av, og servere den dagen den er kokt/stekt. Det må bli både bedre på smak, være mer appetittvekkende, beholde næringsstoffene bedre og spare miljø veldig med henhold til plastbruk og bilkjøring.

Jeg tror langt flere unge i dag ville velge kokkefaget hvis de var sikre på jobb og da en jobb der de fikk vise sine ferdigheter. Ikke så stas å bare varme opp noe som andre har laget for 14 dager siden.

Tenk om Vestre Toten kunne bli en foregangskommune for kokkefaget! Vi har jo Raufoss videregående skole med ei bra linje, hvor elevene kunne hospitere i sykehjemskjøkkenet. Virkelig utfordrende, spør du meg.

Mat er kultur, og vi vil jo være en kulturkommune. Mat er jo også den beste medisin, når vi får nok mat og god mat og et koselig miljø rundt matbordet. Flere og flere av oss trenger en type diett, dette kommer til å øke betraktelig i åra framover. Den maten blir jo også mye enklere å tilberede på et lite kjøkken/postkjøkken, i samarbeid med pasienten og ansatte.

«Toten midt i matfatet». Tradisjonsmat, stoltheta av alt vi dyrker her, har vel aldri hatt større fokus enn nå, og vi som er i ferd med å bli gamle, er de som kommer til å forlange mat av beste kvalitet på sykehjemmet, hvis vi kommer dit.

Her på Toten burde vi slippe å bruke frosne grønnsaker og langreist kjøttmat, vi har alt lokalt rundt oss. Maten blir også billigere, noe som er viktig for et trangt kommunebudsjett.

Men, så er det mat til hjemmeboende og små boenheter, som får tilkjørt mat, fra sykehjemmet i dag. Må denne maten produseres i et storkjøkken? Må vi bruke masse penger på dette, når Fjordland i årevis har produsert denne type mat? Denne maten er velsmakende, og har riktig næringsinnhold. De har godt utvalg av både fisk og kjøtt og spises av veldig mange nordmenn daglig. Hva med en avtale med dem? Jeg bare spør.

Diett til hjemmeboende, har jeg ingen kompetanse til å si noe om, men er det så veldig mange? Må vel kunne finne en praktisk ordning her også.

Klart det beste ville vært om alle som ønsker matombringelse fikk varm mat på døra fra storkjøkkenet, men det er jo bare en uvirkelig drøm. I noen små kommuner får man det til, ved at frivillige tar seg av utdelinga. Kunne det være et forslag med et arbeidstreningstiltak for arbeidsledige, til akkurat denne biten?

«Leve hele livet», skal handle om de grunnleggende ting, som ofte svikter i tilbudet til eldre, slik som mat og aktivitet. Mat får mirakler til å skje, har helseminister Bent Høie uttalt, Det handler om underernærte gamle som blir som nye, når de får god, nærende kost, og spiser når de er sultne – og ikke bare etter klokka, sier han. Stortingsmelding 15 ble vedtatt sist høst. Har egentlig Vestre Toten kommunen noe valg?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags