Kommunereformen og Søndre Land

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

KommentarEtter å ha overhørt og vært til stede ved presentasjon av intensjonsavtalene for en Landkommune og en Vestoppland kommune, er jeg sikrere i min sak. Jeg går inn for en Land kommune.

Jeg stiller følgende spørsmål:

– Hva har Søndre Land oppnådd gjennom de årene de støttet næringsrådet i Regionen?

– Hva har Søndre Land igjen for å støtte et felles turistkontor?

Mye mulig jeg tar feil, men jeg har ikke sett store resultater av dette. Hva får da AP-representantene Rune Lynard, Tom Bøhn og ordfører Odden til å tro at næringsliv og befolkning vil vokse i Søndre Land hvis vi går inn i en Vestoppland kommune, og at tjenestene vil bli bedre? Samlet ligger budsjettene pr. i dag på over 100 mill. i underskudd, og med svimlende stor lånegjeld. Det har hele tiden foregått en nedlegging av skoler, barnehager og omsorg i alle disse kommunene over lang tid. Er det noen som tror at Søndre Land blir spart i en slik prosess. Det er å tro på julenissen.

Et annet argument for å si nei til en foreslått Vestoppland kommune er at lokaldemokratiet blir svekket. En mulig Vestoppland kommune vil ha 65000 innbyggere. Ca. 9 prosent av disse vil være fra Søndre Land. Valgloven gjelder fortsatt og regler for kumulering og demokratiske regler forut for valget er også nedfelt i denne loven. Søndre Land kan i verste fall bli sittende igjen med null representanter som ivaretar «grenda» Søndre Land.

Så til prosessen. Det er stor enighet om at dette er et hastverksarbeid. Kommunene er satt under press. Men allerede våren 2015 gjennomførte Søndre- og Nordre Land en innbyggerspørring om hvilket alternativ de ønsket. 72prosent av innbyggerne i Søndre Land ønsket en sammenslutning til en Land-kommune framfor Gjøvik. Et klart svar også om en tar med feilmarginer. 22.5.2015 la rådmann og ordfører fram et forslag til videre arbeid med kommunereformen. Saksframlegget og forslag til vedtak lød da på kun alternativ Gjøvik.

Noen hadde snakket sammen i mellomtid. Representantene Per Briskodden AP, Erik Bjørnsveen BL og Rune Selj H klarte å få flertallet med på at Nordre Land og å fortsette som egen kommune også skulle være alternativene. Under valgdebattene ble kommunereformen lagt lokk på fra AP. Senterpartiet, Venstre, Høyre og Bygdelista var klare på hva de ønsket primært og sekundært.

Etter valget gikk det nye kommunestyret inn for å jobbe videre med tre alternativ. De gikk også inn for folkeavstemning. Men situasjonen for Søndre Land kommune kan bli at vi ender opp med kun 2 reelle valg hvis kommunestyret mandag 15. ender opp med Vestoppland. Et valg flertallet i spørreundersøkelsen var imot. Da har man behendig utelatt det alternativet ordfører Odden er imot, nemlig Nordre Land og ikke gitt befolkningen mulighet til å stemme på dette alternativet. Det kan argumenteres med at det er de folkevalgtes rett til å ta avgjørelsen og at vi har valgt dem, men etter delingsloven har befolkningen krav på å bli hørt, og vi er ikke blitt hørt på ET tidspunkt! Men vi stoler på at flertallet i kommunestyret kommer fram til et vettugt resultat.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags