Ekstremt dårlig nett i Vardal

DÅRLIG NETT: – Viaplay, Netflix eller Google Home er for mange en del av hverdagen, men for store deler av Vardal er nedlastingshastigheten så elendig at det er vanskelig og periodevis helt umulig å benytte slike tilbud, skriver Vardal bondelag.

DÅRLIG NETT: – Viaplay, Netflix eller Google Home er for mange en del av hverdagen, men for store deler av Vardal er nedlastingshastigheten så elendig at det er vanskelig og periodevis helt umulig å benytte slike tilbud, skriver Vardal bondelag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette åpne brevet er rettet til ordfører, rådmann og Eidsiva eventuell annen operatør.

Spørsmålet er enkelt, men svaret vanskelig, vil en tro. Biri og Snertingdal er inne i sluttfasen med en fiberpakke som er et samarbeid mellom Eidsiva og Vokks. Framføring er nedgravde kabler eller følger strømnettet via stolpene. Beboere i Snertingdal hevder dette ble den billigste utbyggingsmetoden. Grunnen til at Vokks er inne i bildet er at de eier strømnettet og stolpene.

Hva vil Gjøvik kommune gjøre med dette i Vardal hvor det er mange grender med ekstremt dårlig internettforbindelse? For de fleste er nåværende løsning ADSL via fasttelefon, og bruker en «nettet» går det ut over naboens netthastighet. Mange lever og i frykt for at hvis det oppstår noe med fasttelefonforbindelsen, reparerer ikke Telenor dette hvis det ikke er økonomisk forsvarlig og du har en «noenlunde» ok mobilforbindelse.

Dette har en lest i avisa om hendelser ikke så langt unna. Noen har prøvd mobile internettforbindelser med dårlig hell da mobilnettet i mange områder er meget dårlig eller fraværende.

Dagens samfunn forutsetter at innbyggerne har en god internettforbindelse. Private bedrifter og offentlige instanser krever elektronisk kommunikasjon, og i Vardal er det mange privatpersoner, næringsdrivende og unger som i dag har daglige utfordringer på grunn av dette. Viaplay, Netflix eller Google Home er for mange en del av hverdagen, men for store deler av Vardal er nedlastingshastigheten så elendig at det er vanskelig og periodevis helt umulig å benytte slike tilbud. Verst er det egentlig for barn, ungdom og studenter som har lekser og innleveringer via internett. Dette er stigmatiserende for den kommende generasjon da de ikke får fulgt opp skolearbeidet.

Et eksempel er en mor som fortalte at de i verste fall måtte kjøre 5-6 turer ned til sykehuset i uka for å få internett så ungen/ungdommen fikk lastet opp/innlevert oppgaver. 8-10 mil unødvendig kjøring som heller ikke er bra for miljøet.

Det er et svært aktivt landbruk i Vardal og gardbrukerne opplever daglig store utfordringer med dårlig nettilgang. Som andre næringsdrivende er vi totalt avhengig av elektronisk kommunikasjon i en travel hverdag. Vårt bosted er også vår arbeidsplass og dessverre går det svært mye verdifull arbeidstid tapt på grunn brutt nettilgang og treg opp- og nedlastingshastighet.

Vardal er et stort geografisk område, med Kollsroa, Åslendet, Glæstadroa, Vibergsroa, Skyberg, Mustadroa, strekningen Vardal kirke ned til Eiktunet, Mjølkeveien med Grande skole, Hunndalen langs Odnesveien til Tobru/Lunnevegen, Bybrua mot Brennbakkroa og mot Skumsjøen og opp mot Vardalsåsen, og til slutt Breiskallen ned til Hunndalen.

Byutviklingskonferansen viste til fortetting og blokkbebyggelse i sentrumsnære områder med kundegruppe 50 år +. Det vil si at Vardal blir et av satsingsområdene for barnefamilier, og da må denne infrastrukturen være med. Og da er det store spørsmålet til Gjøvik kommune, hvilke planer har dere? Eidsiva, eventuelle andre aktører? Og hva vil dere gjøre med denne saken for denne delen av Gjøviks befolkning?

Er det å foreslå et møte med ordfører; rådmann og utbyggere sammen med Vardal sine innbyggere og et spleiselag?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags