Krisehjelp må vurderes i Gjøvik

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.De fleste av oss fryder seg over sommervarmen, som gjør det mulig å kunne ha lange sommerdager i sammen med de vi er glade i, vi kan feriere og slappe av. Samtidig ser vi nå hvor sårbare vi er, på så mange måter.

Tørken som har satt inn på store deler av Østlandet og Sørlandet, viser at vi ikke skal ta noe for gitt. Vannet er ikke en evigvarende ressurs og gras, grønnsaker og frukt er ikke noe som kommer av seg sjøl. Vi trenger å ha en bevisst strategi omkring dette. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap kom i januar med en rapport som sa at norsk matvareberedskap er god så lenge vi har et velfungerende handelssystem. Men handelen fungerer bare det er varer å selge. Derfor trenger vi beredskapslagring av matkorn. Usikker matproduksjon og dårlig matvaresikkerhet er ikke bare noe vi ser fra fjerne strøk av verden. Nei, det skjer faktisk her hjemme hos oss også – og i sommer over hele den nordre delen av jordkalotten. Dette skjer samtidig som vi blir flere folk. Dette gjlr matsikkerhet til et stadig mer aktuelt og viktigere spørsmål.

I Gjøvik ligger det også an til å kunne bli alvorlig. Minimalt med nedbør og sviktende avlinger blir en utfordring for våre matprodusenter. Jeg bor midt i smørøyet – med grasproduksjon rundt meg på flere kanter. Men det ble en skrinn 1. slått og 2. slåtten blir ikke bra den heller dersom dette været fortsetter. Det kan skape problemer for maten til dyra gjennom vinteren. Ja, og det er ikke nok med det – den skaper også utfordringer i en lengre horisont hvis en må til med nedslaktning.

Vi har ei stimuleringspakke for jordbruket i Gjøvik. Dersom situasjonen forverrer seg, må vi også lokalt se på hva vi kan bidra med. Selv om den pakka i utgangspunktet er ment å stimulere til grøfting, nydyrking og andre tiltak, må vi utover sommeren se om den kan dreies til også å bli brukt til krisehjelp. Midlene som er satt av, er ikke de store summene. Men i den situasjon vi er i, må vi være solidariske og stille opp for de som blir rammet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken