Gå til sidens hovedinnhold

Valgets utfall

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det hersker en utbredt oppfatning om at Solberg vant valget. Det er en sannhet med modifikasjoner. Hun må tilfredsstille KrF og V, og det er ikke lett. Spesielt KrF, som har gått til valg på å felle en regjering der FrP er med. Nei, Solbergs dager som statsminister er talte.

Under partilederdebatten på NRK 12.september ble det hevdet at det var regjeringen som hadde hatt den største tilbakegangen. Litt spørsmål om tolking her, men legger vi sammen alle fire, H, FrP og «samarbeidspartiene», blir jo samlet tilbakegang 5,2%. AP gikk tilbake 3,5% alene, men pytt pytt.

AP, SP og SV var et regjeringsalternativ før valget. SP ble valgets seierherre, og Vedum bør bli statsminister. Hareide vil utvilsomt gi sin fulle støtte til en regjering ledet av Vedum. KrF-lederen gjorde til og med et utspill om nettopp det før valget. Dette alternativet vil gi Vedum støtte fra 87 representanter. Rent flertall med andre ord, og ingen behøver å bry seg om MDG, Rødt og V. De kan bare sitte der med sine ultimatum. Ingen problem med Vedum som statsminister i en regjering der AP er største parti. Bondevik var statsminister i regjering der H var størst.

Og så kan Støre bli finansminister. Det har han ikke vært før, og det er et felt han er spesielt interessert i.

Kommentarer til denne saken