Hva skal man velge?

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

Det er så mange valg i livet. Og det starter tidlig. Skal Vidar velge å være venn med Knut eller Petter? Knut er jo den kule, men Petter er snill og medgjørlig. Skal man velge fotball eller Karate? Alle vennene til Vidar spiller fotball, og det gjør for så vidt Vidar også. Men det frister veldig med Karate. Det høres så stilig ut. Og så kan han bli den tøffeste i klassen, den ingen våger å krangle med.

Det er så mange valg i livet. Foreldrene til Vidar har et svare strev med å avgjøre hvilken skole han skal gå på når han slutter i barnehagen. Han har gått i Steinerbarnehagen fra han var ett år. De er meget fornøyd med barnehagen, de baker brød hver dag, har drivhus hvor barna får være med å plante og følge med på utviklingen til poteter, gulrøtter, sitrusfrukter og urter. Og de er mye ute. Det er et fantastisk område barnehagen ligger i, med høye trær og mye å klatre og utfolde seg i. Men nå skal han altså begynne på skolen. Skal de velge Steinerskolen eller skal de velge den offentlige skolen som ligger noen hundre meter fra huset deres. De har også hørt så mye fint om Steinerskolen, med små klasser, og hvor barna får en kreativ tilnærming til læring som foreldrene har hørt er veldig bra for barna.

Det er så mange valg i livet. For Vidar. Foreldrene valgte Steinerskolen, og har ikke angret et sekund på det. Vidar trives og han er en av de flinkeste i klassen. Men nå er ungdomsskolen over og det er tid for å velge videregående skole. Hvilken skole skal han gå på? Hvilken retning vil han gå? Vil han bli rørlegger, kokk, sykepleier, lege, advokat. Så altfor mange valg å ta. Skal han fortsette på Steinerskolen, den videregående skolen som ligger i Gjøvik? Hvilke valg får han da i framtiden, når han skal velge yrke? Kan han bli lege med topp karakterer fra den videregående skolen til Steinerskolen? Hvordan omdanner de «karakterene» fra Steinerskolen til vanlige karakterer?

Det er så mange valg i livet. Vidar er ferdig på Steinerskolen. Med topp «karakterer”, eller vurderinger, som det vel heter i Steinerskolen. Og Vidar får enda flere valg. For nå må han virkelig velge. Nå er det alvor. Han bestemmer seg for å søke på legestudiet. Og han kommer inn i Oslo. Han er fornøyd med valget. Et spennende yrke. Han tenkte på advokat, men valgte altså lege.

Det er så mange valg i livet. Underveis i studiet skal han velge fokuspunkt. Etter studiet må han velge om han skal spesialisere seg eller bli allmennlege. Om han skal bli psykiater eller kirurg.

Det er så mange valg i livet. Man har også valget, valget med sto V som Vidar for første gang skal delta i. Stortingsvalget. Det er så uendelig mange partier og synspunkter han må prosessere i hjernen. Han er jo egentlig sosialist fra videregående skole. Mente (litt naivt) at det er selvsagt at vi skal ta inn så mange flyktninger som mulig, og at vi skal få så høy sysselsetting som mulig. Han var en typisk ungdom, som tenkte med hjerte. Det er setning som nærmest har blitt litt banal fordi den har blitt brukt så mye, jeg husker ikke hvem som først uttalte den, men den går noe sånn: «Hvis du ikke stemmer rødt når du er ung, mangler du hjerte, hvis du ikke stemmer blått når du er voksen, mangler du hjerne.”

Vel, Vidar vet ikke helt om han er enig i det. Han har sett utallige oppegående mennesker stemme rødt når de er eldre og blått når de er yngre. Alle partiene har jo ungdomsorganisasjoner, også de blå, Høyre og Fremskrittspartiet, og Vidar har møtt flere av disse som har hjertet på rett plass. De bare mener noe annet enn sosialistene. Har andre løsninger. Som kan være vel så hjertegode som det de røde serverer.

Det er så mange valg i livet. Hva skal Vidar stemme? Han tar slike valgomat-opplegg i avisene, men han føler aldri de treffer. At han blir henvist til feil parti.

Det er så mange valg i livet. Vidar tenker at han må velge det partiet han tror på en best mulig måte opprettholde og øke sysselsettingen, integrere innvandrere best og bedre de eldres kår best. I tillegg tenker han at han må stemme på et parti som har stort fokus på psykisk sykdom og rus. Det er Vidars hjertesak, i den grad en ung mann kan ha en hjertesak. Han har hatt psykisk sykdom og rus i nær familie, og det er en skandale hvordan disse blir sendt til den ene institusjonen etter den andre, hvordan psykiatere og psykologer skalter og valter med deres liv, hvordan de aldri blir bedre, bare verre, selv om psykiatrien jo skal hjelpe de stakkars menneskene ut av elendigheten og inn i levelige liv.

Det er så mange valg i livet. Vidar føler litt på at det nærmest er det samme hvilket parti han stemmer på. For de er så like, og ulikhetene er bare prat og fasade. Vil det bli noen endring ved regjeringsskifte? Neppe, tenker Vidar. Det er samme tralten, samme svar og løsninger, samme elendighet blant dem som har det verst i dette landet.

Det er så mange valg i livet. Og nå står Vidar foran sitt første stortingsvalg. Hva skal han velge? Han kommer nok ikke til å bestemme seg før siste fløyte går og han står med valgkortet i hånden i kommunesalen.

Det er så mange valg i livet. Vidar står nå foran en av de viktigste. Og jeg ønsker Vidar og alle andre førstegangsvelgere lykke til, og et godt valg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags