Svar til ansvarlig redaktør Erik Sønstelie

Av
DEL

Meninger 

Håp om godt nytt år i Valdres, skriver ansvarlig redaktør i Oppland Arbeiderblad, Erik Sønstelie, i sin kommentar 2. januar.

Det ønsker også jeg meg, men jeg vil tillate meg noen kommentarer til din vinkling i saken i det jeg blir nevnt. Selvsagt kunne jeg ha gjort mange ting annerledes og det skal jeg ta lærdom av så godt det lar seg gjøre. En slik sak med oppsigelse av den øverste leder i ei kommune er krevende og det er liten praksis å dra lærdom av fra andre kommuner.

Jeg forstår at Sønstelie har liten kunnskaper om Valdres og jeg kan gjerne invitere deg på en reise gjennom Valdres. OA har et stort potensial i vårt område, og jeg vil tro mange ser seg om etter andre aviser med lokalt stoff.

Det som forundrer meg mest i kommentaren er at du som redaktør uttaler at ordførere, styret og revisjonssjefen er hovedpersonene og du mener at «det har ikke vært et fnugg av selvransakelse hos hovedpersonene». Hva med pressen? Har de vist et fnugg av selvransakelse, selv om de etter min mening har et hovedansvar med å gjengi ting rett? Har pressen vært balansert i sine fremstillinger? Har vi fått muligheten til å imøtegå påstander? Nei, ikke alltid. Jeg håper pressen også er kritiske til hverandre på gjennomføring av saker. Det kan virke som ansvarlig redaktør Sønstelie går i skyttergraven sammen med sin kollega Brynildsen. Selv om Sønstelie kjenner til episoder der Brynhildsen har gått langt i ytringer om at han skal knuse revisjonssjef Åge Sandsengen, K-utv. leder Reidar Schlytter og ordfører Kåre Helland. Her har Brynildsen en agenda som går langt ut over det å få frem fakta. Dette opplevde jeg at du som redaktør ikke ville skulle komme frem. Vi har flere hendelser som viser kritikkverdige sider hos avisa Valdres, men også Kommunal rapport som du beskriver som prisbelønnet har vist manglende evne til å få frem fakta. De satt flere dager under retten og fremhevet påstandene til den ene parten i medieomtale, men omtalte ikke kommunens tilbakevisningene av påstandene som faktisk retten la vekt på. Det er mange saker som avisa Valdres og Kommunal rapport gikk høyt på banen med og viste til hverandres oppslag. De nærmest overgikk hverandre og mange av påstandene har i ettertid vist seg å være grunnløse. Et eksempel. Det har vært sterkt fokus på kommunerevisjon og da spesielt Åge Sandsengen og hans private foretak. Også du viser til dette i din kommentar og nevner finanstilsynet. Har du lest brevene fra finanstilsynet? Neppe. Hadde du gjort det hadde du sett at det hele handler om anbefalinger til at daglig leder ikke bør være den samme i et privat selskap som i det kommunale revisjons selskap. Hadde det vært uregelmessigheter her hadde Sandsengen sin bevilgning blitt dradd inn. Her handler det om forretningsvirksomhet der private revisjonsforbund har sterke meninger og mulig egeninteresse mot kommunale revisjonsselskaper?

Avisa Valdres mener deres kritiske blikk har gjort til at ting har blitt endret i Valdres. Det tror jeg nok, men kan dette føre til mindre handlinger og mindre offentlighet?

Selvsagt har alle disse oppslagene skadet omdømme i Valdres. Det har blitt en kamp mellom noen aktører som er uheldig. Det er bra ting kommer frem men de må bygge på sikkerhet og fakta i opplysningene som legges til grunn.

Skal alt nå legges dødt eller skal vi håpe det var noen der ute som hadde villet grave så dypt i alt som har foregått at fakta hadde kommet frem om vi liker det eller ei. Har dette vært en skitten agenda blant noen i Valdres, eller er det bare en lokalavis som på egen hånd har prøvd å drive kritisk journalistikk men glemt å balansere spørsmålene. At også avisa Valdres må gå i seg selv å dra lærdom av dette er sterkt nødvendig og det oppleves som de har en agenda i flere ting. Jeg er opptatt av at det som er rett skal frem og det gjør meg forbannet når noen forsøker å dekke urett og skal forsøke ta noen. Har vi gjort feil ja da får vi stå for det å prøve gjøre det bedre neste gang. Redaktør Sønstelie anbefalte PFU og det rådet vil jeg følge når jeg ser at det forventes av pressen at alle andre skal ta selvransakelser men ikke de selv. Mulig jeg kjører en umulig kamp, men for meg betyr det mye å stå for det en mener er rett og jeg liker særdeles dårlig når noen dekker hverandre slik som det fort kan oppfattes av redaktør Sønstelie. Håper jeg tar feil, og invitasjonen står fortsatt ved lag om et besøk i Valdres. Jeg vil gjerne spille på lag med dem jeg har tillit til selv om de tar meg på feil jeg gjør.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags