Gå til sidens hovedinnhold

I solidaritet med krigshissere

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norske politikere har i månedsvis diskutert intern og sømmelig oppførsel samt anstendige uttalelser heller enn å fokusere på presserende saker, som uforsvarlig forsvarpolitikk. Samtidig støtter de ei stormakt der presidenten kaller Afrika et skitthull, truer med å utslette Nord-Korea ved hjelp av ild og raseri og bytter stabs-medlemmer som sokker. Den siste i rekken har kallenavnet «Bombe-Bolton» og er ny sikkerhetsrådgiver. Mannen hater islam og er svært krigsfarlig. I sitt første intervju klargjorde han at: «Vil du ha fred må du forberede deg på krig.» Og det gjør vi villig vekk.

Den nye rådgiveren vil blant annet føre tøffere linjer mot Russland, og Syria, der amerikanske soldater ikke har trukket seg ut selv om de var der for å bekjempe IS som nå er fordrevet. Bolton vil dessuten invadere Iran samt knuse Nord-Korea. Trumpske sanksjoner, straffetoll og handelskrig kommer på toppen av all den militære mobiliseringa. Det kjøres for full fart mot mer lovløshet. Krigen om makt foregår på flere felt, og det er ikke bare H.C.Andersen som forvandler fjær til høneflokker.

På et blunk har spenningsnivået mellom øst og vest blitt skrudd betraktelig opp p.g.a. en anklage uten bevis. Den anklagede nektes innsyn i saken, og det handler ikke om nasjonal sikkerhet, men et gassangrep på en russisk eks-spion under opphold i England. Nå stiller Europa, USA, Canada og Australia seg i samlet solidaritet bak krigshissere. De, og vi, krever at russerne forklarer hvordan gassen har endt opp i Salisbury, et spørsmål vi ikke får besvart. Anklagen er absurd hevder russerne, men slike svar regnes ikke med.

Selv om nervegassen skulle viser seg å være av «russisk opprinnelse», kan vel ingen si sikkert at den kommer derfra eller bare er laget etter russisk oppskrift? Storbritannia er et av mange land som har produsert den slags før. Hva de gjør, eller kan i dag, kjenner ikke allmennheten til.

Dessuten er steget fra å fastslå at gassen er russisk til at russere står bak gjort med sjumilsstøvler. Skal da alle land som tidligere har produsert kjemiske gasser kunne dømmes uten lov og dom hvis gifta benyttes uansett av hvem? Og skal ethvert land som anklages for å ha kjemiske våpen være fritt vilt selv om bevisførsel mangler?

Dagens situasjon minner mye om invaderingen av Irak, som var basert på løgn. Fiendebildet er, som den gang, fabrikkert. Det vi bevitner nå er et livsfarlig diplomatisk spill, som spisser spenninger og gjør verdens situasjon mer eksplosiv. 100 russiske diplomater er utvist fra 23 land. USA alene sender ut 60 som i tillegg påstås å være hemmelige agenter. Skjønner politikerne hva de holder på med?

«Norske myndigheter har ikke god nok kjennskap til de underliggende motivene til de krigførende parter. Det ser ut som om de er mer opptatt av å oppfylle allierte forpliktelser enn å følge nasjonale interesser», sier Tormod Heier i Klassekampen 24/3. Samme blindhet gjelder politikere i andre land, som slavisk følger USA, selv om det på sikt er grenseløst uvettig og skremmende farlig. Ønsker de krigshandlinger på egen jord? Selv får jeg spader av det jeg ser og det som skjer.

Kommentarer til denne saken