Gå til sidens hovedinnhold

Støtt Operasjon Dagsverk

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Torsdag avvikles den årlige solidaritetsaksjonen Operasjon Dagsverk (OD). Elever på ungdomsskoler og videregående skoler rundt i hele landet er klare for å gjøre en årlig innsats for andre. I år er det KFUK-KFUM Global sitt arbeid for palestinsk ungdom skoleelevene skal støtte med en dags arbeid, med slagordet «Du har ikke et liv uten frihet til å leve».

Aksjonen møter motbør fra organisasjonen «Med Israel For Fred» (MIFF) som kritiserer KFUK-KFUM og har rykket inn en annonser i en rekke av landets største aviser, med oppfordring om å boikotte Operasjon Dagsverk i år. Bakgrunnen er at ledelsen i KFUK-KFUM for et års tid siden gikk ut med en oppfordring om å boikotte israelske varer fra okkuperte områder.

Vi synes det er svært alvorlig at en frivillig organisasjon går ut på denne måten og mistenkeliggjør KFUK-KFUM Global – og dermed sår tvil om hele aksjonen. Det å benytte ti-tusenvis av kroner på å oppfordre til boikott av en solidaritetsaksjon rettet mot mennesker i nød, savner sidestykke i norsk organisasjonsliv og gjør at organisasjonen «Med Israel for fred» mister troverdighet.
Vi kan være med på å diskutere hvor klokt det var av KFUK-KFUM i fjor å oppfordre til boikott av israelske varer fra okkuperte områder. En del av oss voksne som representerer grasrota i organisasjonen, var ikke helt med på det. Like fullt er KFUK-KFUM en organisasjon som styres av engasjert ungdom som ofte står fram med radikale standpunkter. Vi må vel innrømme at ingen av oss sitter med fasiten i den langvarige og kompliserte Israel-Palestina-konflikten, uansett hva vi måtte støtte eller boikotte!
Det alvorlige er at MIFF bevisst ønsker å hindre en solidarisk og medmenneskelig innsamlingsaksjon rettet mot mennesker i nød. De undergraver samtidig hele ODs demokatiske prosess, som har valgt dette prosjektet på sitt Elevting. ODs aksjon handler ikke om støtte for politiske standpunkter, men om å støtte og hjelpe ungdom som befinner seg i krise. Jesu fredsbudskap – som både MIFF og KFUK-KFUM er opptatt av - handler om å hjelpe vår neste – ja, selv våre fiender! 

MIFF fjerner seg fra dette budskapet ved sin boikottaksjon!
Årets Operasjon Dagsverk står i den gode lange tradisjonen der skoleelever viser en stor innsats ved å samle inn penger for å hjelpe enkeltmennesker i nød.
Vi oppfordrer sterkt alle til å støtte opp om årets Operasjon Dagsverk!

Gunnstein Endal,
leder i Gjøvik KFUK-KFUM Ynglingen

Øystein Wang,
lokal leder i KFUK-KFUM
Søndre Land
 

Kommentarer til denne saken