Håper politikere som styrer og steller med rovdyrene våre, tar med seg dette «lille» poenget som jeg kanskje ikke tror så altfor mange vet siden vi aldri hører om det.

I år har jeg ikke skrevet noe om ulvesaken – av mange årsaker.

Men jeg tenker stadig vekk på et utsagn jeg hørte på en forelesning med Professor Dr. Martin S. Fischer en gang. Han er forøvrig mange tiårs forsker på pattedyr og fugler sin oppbygging i skjelett og vet hva ham snakker om i denne sammenhengen. Noe jeg regner med vil bli motsagt av mennesker som nettopp ikke har forsket på dette, men heller bare synes noe i saken.

I etterkant av forelesningen skrev jeg til Dr. Fischer for å undersøke om jeg helt sikkert hadde forstått riktig. Jeg synes det er greit å ikke bare slenge ut påstander bare fordi de stemmer med noe jeg håper er riktig.

Dr. Fischer: «En ulv kan ikke engang drepe en hare uten at den får tatt haren i kjeften sin og ristet den så den dør. En ulv har ikke et drapsbitt slik mange andre rovdyr har som for eksempel store kattedyr.»

Kan dette være årsaken til at en ulv skader og til slutt dreper flere sau når den er ute etter mat? Hvordan skal et dyr som ikke engang klarer å drepe en hare med sitt bitt, klare å unngå å skade «mat» som kjemper og prøver å løpe vekk? Mange kommer seg vekk etter å ha blitt skadet, mens andre til slutt dør av skadene. Hvordan skal et dyr klare å unngå dette?

Hadde det kanskje gått bedre om rovdyrene hadde fått bevare sitt normale jaktmønster i en flokk? På den måten kunne de klart å legge ned et bytte, og la det være med det. (Jeg tror ikke på mantraene som både politikere og andre kommer med om terror og lystmordere blant ulvene. Det er billige poeng for å få gjennom viljen sin med å appellere til følelser). I tillegg så ville rovdyrene valgt ut et svakt eller sjukt dyr – slik vi alle ser når vi ser filmer av dyr i sitt rette element.

Og i tillegg til det, så ville en ulveflokk temmelig sikkert heller gått etter et større vilt, enn etter en sau. 

 Turid Dyvesveen Sunde