Tomme tønner ramler mest

Arkivfoto: Ulven herjet på Hadeland og på Toten sist sommer.

Arkivfoto: Ulven herjet på Hadeland og på Toten sist sommer.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

Ulv, gråbein, varg, «kjært» barn har mange navn. Som sauebonde (og fuglejeger med hund) er jeg av dem som får sitt pass påskrevet av en selvutnevnt elite. Derfor googlet jeg Berit Helberg. Måtte jo få litt opplysninger om mennesket som har skrevet utallige innlegg om ulv og dens fortreffelighet. Forfatter har hun selv klassifisert seg som. Hva består så dette forfatterskapet i, jo som hun selv skriver på sin hjemmeside: Helt siden jeg var liten gnager i slutten av ungdomsskolen har jeg visst hva jeg skulle bli. Jeg skulle bli forfatter! Den første novellen havnet i Det Nye og jeg husker gledeshylet som skingra gjennom stua – bra jeg var alene hjemme, jeg hadde vel sprengt et blodkar i ren skrekk på foreldrene mine ... måtte lokke katta mi, Prins, fram fra under sofaen også, slike hyl var han ikke vant til ...

Så ble det noveller i Romantikk, et helt utall noveller. Det ble krimnoveller i Express og erotiske noveller i Express Duo, erotiske noveller i Cupido, det ble hundenoveller i Hundesport og noveller i Norsk Ukeblad og Allers ... til slutt endte jeg opp hos MP Media foruten at jeg er redaktør for Kreative Kvinner. Et par noveller om kondomer ble det også, i ei bok som RFSU ga ut. Blir jeg aldri tom for ord ...?

Etter all negativ omtale om oss på bygda generelt og sauebønder spesielt tar jeg meg den frihet å skyte tilbake. Forfatter må jo være et meget tøyelig begrep når man kan kalle seg forfatter på bakgrunn av hva hun har prestert. Blir jeg aldri tom for ord ...? Vi kunne jo håpe.

Hun reflekterer over de smertene noen svært få skadeskutte ulver har. Det er klart at det ikke er heldig, men dersom man skal se på påført smerte på dyr så står nok ulvene for enormt mye mer.

Husk det bor mennesker i disse ulveområdene. Mange av disse finner livskvaliteten i hverdagen sin betydelig redusert. Selv bor jeg ikke i disse områdene.

Så til alle ulveforkjempere, empati er ikke et koreansk bilmerke.

Bevaring av «norsk» ulvestamme er viktig for denne selvutnevnte «eliten». Mye tyder på at den såkalte norske ulvestammen er avlet på utsatte «hybridulver». Dette tror jeg våre forskere kan bekrefte/avkrefte. Tror kanskje vi skulle holde oss til en «nordlig» ulvestamme.

Dersom det skulle vise seg at våre ulver er utsatt dreier det seg virkelig om alvorlig faunakriminalitet. Noe som kan sammenliknes med den faunakriminaliteten som ble utført av en liten gruppe for en tid tilbake. Her brøt de seg inn i en pelsdyrfarm og slapp ut en mengde rev og mink. Disse artene er svartelistet og i tillegg ble de sluppet ut til store lidelser. Hvilke straffer fikk disse personene for innbrudd og faunakriminalitet? Her settes folks rettsoppfatning på prøve.

Da vi hører om en mann som tok ei skjære i ei rottefelle i sin egen jordbærhage. Han ble anmeldt, rettsapparatet satt i gang og han fikk en klekkelig bot.

Noen ble mistenkt for ulovlig ulvejakt, en enorm ressurs ble satt inn fra våre myndigheter. Noen ble ifølge folkemunne pågrepet på en røff og spesiell måte. Noen har innbrudd og føler seg truet, politiet velger å ikke rykke ut.

Registrerer at nivået på denne diskusjonen er rimelig høg. Ref. Roar Robert Dahl: Bondejævel. Jeg er altså en bondejævel, driver med økologisk saueproduksjon og økologisk kornproduksjon, har hatt en ganske stor besetning. Har sau der rovvilt ikke er noen problem,,, foreløpig. Aldri mottatt noen form for erstatning for tap. Svært lite tap, en sjelden gang påvist at rev tar lam på våren. Noe tap i beiteperiode og resten av året pga. uhell og sykdom (det er ikke bare de firbeinte som kan forårsake tap, men også tobeinte). For dem som kommer seg ut i naturen (ikke på plenen) vil ganske raskt se forskjellen på områder der det er beitedyr kontra der naturen er uberørt. Tror de fleste setter pris på at det er mulig å ferdes ute i vår flotte natur.

En digresjon. I meningsutveksling med noen av disse forkjempere for ulv og alle dyrs rettigheter kommer det til min store overraskelse fram at ganske mange av dem har katte(r) som ALDRI er ute, bare inne i en liten leilighet. Jeg vil ikke påberope meg å være zoolog, men en viss kjennskap til dyrs atferd har jeg opparbeidet meg, og jeg tror at zoologer flest ville si at kattedyr må/bør ut i det fri. Det enkle er oftest det beste, så etter nøye overveies ønsker jeg ALLE et GODT NYTT ÅR.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags