«Har du ikke ulv på trappa så hold kjeft»

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerFør i tia hadde vi en innsamlingsaksjon i året. Og det var ikke alltid det gikk til norske organisasjoner, for vi nordmenn har alltid vært vårt ansvar bevisst og sendt rause penger til det store utland hvor det fantes nød. Det pleide å være en spesiell søndag, for det var jo bare en gang i året og det var artister som stilte opp, bøssebærere som kom på døra og skranglet med bøssa si (som de helst ikke ville ha mynt i, bare papirpenger) og spenning utover kvelden for å se hva opptellingen ga av resultat. Det endelige resultatet fikk vi ikke før dagen etter. Da måtte vi nemlig lese det i papiravisa, for ingen visste at internett skulle bli oppfunnet noen år senere.

Røde Kors, Redd Barna, Norsk Luftambulanse var noen av de organisasjonene som fikk inntekta etter innsamlinga. De senere årene ble jorda hissigere eller nyhetene lettere tilgjengelige så det ble organisert flere innsamlingsaksjoner. Det skjedde jo akutte ting på jorda. Sultkatastrofer i kjølvannet av tørke, flomkatastrofer, jordskjelv, krig og flykninger og andre ting vi nordmenn kunne tenke oss å hjelpe. For vi hjalp ikke bare økonomisk, vi dro ut i verden, noen av oss, og hjalp til med vårt blotte nærvær for å gjøre en innsats. Vi bor jo sammen på denne planeten, deler den. Gjør vi ikke?

Det er slike tanker jeg gjør meg når jeg leser argumenter i rovdyrdebatten – og spesielt i ulvesaken. Vi som ikke bor i områder med ulv, trenger ikke uttale oss eller stå på for ulvens skyld. Vi «plages ikke» med den på trappa, er ikke «redde» ulven og har ingen «problemer» med ulven.

Vel… jeg bor på tredje steinhaug fra sola. Noen kaller den Thellus, andre Jorda, vår planet, en haug med flytende steinplater og en dritvarm kjerne, noe vi skal være glad for siden forholdene for at det skal leve liv her slik som det gjør, er tilrettelagt merksnodig perfekt. Jeg sender gjerne penger til tørkerammede områder om jeg har råd. Jeg drar gjerne til en annen kommune for å vaske oljetilgrisede fugler om det har tryna en tankbåt utaskjærs og sendt oljen innover stranda jeg bor langt unna. Og jeg engasjerer meg i at Norge skal ha rovdyr i stort nok antall til å ivareta en sunn, normal natur og saueflokker som er store nok for bøndenes inntekt men også små nok til at de kan passes på og leve sine korte liv i trygghet uten utmarksfarene det innebærer for rasen.

Nå er det beitesesong og da er det blodige overskrifter i områder som har åpne muligheter for å søke om økonomisk støtte til preventive tiltak, det står det hos fylkesmannen hvor søknadsfristen var 15. februar https://www.fylkesmannen.no/Oslo-og-Akershus/Landbruk-og-mat/Husdyr/Tilskudd-til-tiltak-mot-roviltskader/ , men hvor mange benyttet seg av dette i nærheten av ulvesonene og svenskegrensa hvor streifulv pleier å komme vandrende? Løsninga for bøndene i region 4 og 5 ble å ikke søke om noe som kunne trygge sauene når de ble sluppet ut, slik at ulver blir skutt når maten er så alt for tilgjengelig. Med det resultatet vi fikk i år hvor streifulver kom og gikk bananas i lettkjøpt mat (som svineribba på Svinesund, det er lett å kjenne seg igjen i den for harryhandlere), og nå vil rovviltnemndene i region 4 og 5 ha utrydda de tre norske ulveflokkene som ikke har skyld i sauefrafallet overhode! Skylda har de som aldri søkte om preventive tiltak og fikk dette utført. Dette er urettferdig, det er jusstismord, det er naturhat, det er dårlig dyrevelferd og det er riv ruskende gal forvaltning av både ulv og natur.

Hvorfor skal jeg ikke engasjere meg om jeg bor i Trøndelag når jeg syns at det er noe riv ruskende galt som skjer i Norge? Vi deler fremdeles dette landet, vi nordmenn, vi deler naturen, planeten, til og med den galaksen som steinhaugen vår snurrer rundt i, deler vi. Dessuten deler vi regjeringa og muligheten til å kunne si fra om vi syns noe er galt. Og her er noe galt. Det er noe spinnvilt galt i hele måten som sauenæringa er bygget opp, når det – til tross for næringas (Norturas) egne råd om å ikke utvide – blir økt på med 350 nye sauebruk siden 2014, sau blir satt ut i utmarka uten beskyttelse når alle nær svenskegrensa og de svenske ulvesonene VET det vil komme streifulv, når flokkene med sau er så enorme at lidelsene er store for for mange får i enkelte områder der det ikke eksisterer rovdyr i det hele tatt og subsidier blir pøst ut mot bedre vitende og vilje, foruten rovdyrerstatninger.

Sist jeg sjekka, var Norge et demokrati. Da har man lov til å la sin stemme bli hørt og det akter jeg å fortsette med i ulvesaken, så lenge regjeringa setter alt inn på å opptre så tomhodet som de gjør mot både sauenæringa og rovdyrene våre. Urettferdighet er urettferdighet, enten du bor i Lindesnes eller Hammerfest.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags