Ulv – nok en gang

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

Frisk debatt om ulv i OA om dagen. Arne Warbergs noe bisarre innlegg i OA 12.9. er allerede besvart – forbilledlig klart og sterkt – av Anne M. Vadder. Lite mer å si om det. Einar Frogner derimot, har samme dag et i hovedsak logisk konsistent innlegg. Han har nok rett i at rovviltnemndenes vedtak om å åpne lisensjakt på 47 (ikke 37) ulver, langt på veg er en logisk oppfølgning av det såkalte ulveforliket. Det er forliket i sin nåværende form vi må få endret til ulvens fordel.

Men Frogners logikk svikter på et vesentlig punkt: I sitt forsvar for sauenæringens posisjon sier han at «Sauen har gått på utmarksbeite i hundrevis av år …». Ja, den har nok det, og fram til ca. 1870 mens det ennå var tusenvis av ulv i Norge. (De første 20 årene etter 1846, da det ble innført skuddpremie på ulv og andre rovdyr, ble det faktisk skutt mellom 100 og 300 ulver årlig. Så seint som i 1920 ble det skutt ca. 40–50 ulver årlig, ifølge WWF.) Så sier han videre: «Når det ikke lenger er rom for sauen i utmarka, er det heller ikke rom for den i norsk landbruk.»

Hvorfor er det ikke rom for sauen i utmarka nå, hvis det var det på 1800-tallet, med helt andre tall på ulv og andre rovdyr? Og hvorfor er det rom for det i andre land, med mindre utmark og langt flere rovdyr enn det Norge har? I fattige Bulgaria skal det for eksempel finnes mer enn 2000 ulver. I Romania anslagsvis 3000, osv. Er det fordi det i Norge er utviklet driftsformer og saueraser som er uforenlig med rovdyr, og som fordrer at vi må videreføre den massive ”miljøkriminaliteten” som staten selv initierte og sto for i hundre år etter 1846?

Ulven har rett til rammebetingelser som gjør at den kan overleve som art. Norge, med sine store utmarksområder og sitt lave befolkningstall, kan ikke ha mindre ansvar for å legge til rette for det enn andre, fattigere land med langt større befolkning og mindre plass.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags