Ole Brumm; Ja takk begge deler

Arkivbilde

Arkivbilde

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

Denne ulvepolitikken er en typisk «Ole Brumm-politikk». Dette er et symbol på en politikk som er vanskelig, ja så å si umulig og gjennomføre til det beste for begge parter. Dette består av to deler: Bevare en påtvunget ulvekvote satt ut av finsk – russisk ulv. Dette er en ulvetype som vi ikke er forpliktet til å ha. Den skal bevares i et stort antall, det skal skje ved alle tenkelige og utenkelige midler og metoder. I dette tilfellet blir ingen omkostninger for store, da er det ikke snakk om kutt eller innsparing. Konsekvensene av å ha en ulveflokk gående, har ikke rovdyrvernerne noen gang tenkt over.

Den andre delen er: Opprettholde et bærekraftig landbruk, med adgang til beiting i all utmark og en sikkerhet for å ferdes fritt i skog og fjellområder. Allemannsretten må en ta hensyn til. Det skal alle steder være levende bygder, uten at en landbruksvirksomhet må legges ned på grunn av ulv og andre rovdyr. Det er ikke til å komme bort fra at ulven skaper en viss redsel, uansett om noen vil ha det til at ulven ikke er farlig for mennesker.

For å samkjøre dette har det vært diskutert og kranglet om i mange år, uten at det er blitt noe brukbart ut av det. Det hevdes at det må til en forsvarlig forvaltning av ulven, så blir alt såre vel. Hvordan i all verden skal dette foregå uten at noen blir skadelidende, og må bære byrdene? Det hjelper ikke med visse ulvesoner, der ulven fritt skal kunne utfolde seg.

Av visse grunner blir det streifende ulv over hele landet. Slik at Norge blir en ulvesone. Landet er altfor lite til at det kan opprettes et ulvereservat, det trengs det store ubebodde landarealer til. Dersom det bare blir igjen et eller til to ulverevir, så er det ikke til å unngå at noen blir skadelidende og at det skapes en viss redsel. Finnes det noen som kan forklare hvordan en forvaltning av ulven skal foregå, uten at noen skal føle seg urettferdig behandlet? Det har jeg vanskelig for tro på. Denne politikken er det samme som «å ri på to hester», det blir også som «å male seg fast i et hjørne».

For å forsette med denne ulvepolitikken slik som det er nå blir det ikke noe brukbart resultat. Ulv og husdyr kan ikke gå sammen. Da må det «sterkere lut til». Det kan ikke fortsette med at noen blir skadelidende og mister levebrødet sitt, og andre får en redsel for å ferdes fritt i naturen. Fraflyttede landsbygder er det ingen som er tjent med.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags