Gå til sidens hovedinnhold

Når politikere protesterer mot at loven blir fulgt

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det koker i visse kretser, etter at Vidar Helgesen tirsdag satte ned foten. Over 70.000 mennesker er overlykkelige. Ikke fullt så mange er grinete, sure, hatefulle og ute av stand til å se at demokrati og lovverk for en gangs skyld har fungert. 47 ulver skulle skytes i vinter, mente rovviltnemnda – de fleste av dem nær svenskegrensa uten at de hadde tatt stort med sau – og blir vinterjakta stanset. Resultat: Kun 15 ulver skal drepes i år. Fire ulvefamilier (Slettås, Kynna, Osdalen og Letjenna) får leve.

Hvordan kan jeg si «over 70.000» mennesker? Jo – det er så langt over sytti tusen som signerte kampanjen for å stanse ulvejakta. En motsvarende signeringsaksjon har ikke engang nådd 8000! Reaksjonene i «hver leir» er en selvfølge: Det jubles hos vernesiden og hates hos haterne mens den ene siden takker klima- og miljøminister Vidar Helgesen og den andre siden rakker ned på ham og mener han er kjøpt og betalt. Spådommer om en blodig sommer og ulver som spiser barn har allerede blitt nevnt, samt SGT-metoden – skyt, grav, ti. Får de ikke viljen sin, tyr de til tjuvjakt. Det burde kanskje vært litt avskrekkende å lese dette og legge seg på minne at loven også gjelder når det ikke passer dem. Så enkelt er det.

De som har vunnet, er egentlig ikke vernerne, like lite som haterne har tapt. Og ja – jeg kaller dem haterne, for det kan ikke forklares bedre når man ser de uttalelsene og oppfordringene som blir spredd på visse grupper nå. Det føles selvfølgelig som en seier for min del, med tanke på alle timene med frivillig arbeid, alle oversettelsene, artiklene, alt gratis arbeid for å gi de stemmeløse en stemme, og du kan gange dette med flere titalls aktive mennesker som har stått på som galninger for å snu jakta til et humant, rettferdig resultat. Faktisk kunne ikke resultatet blitt annerledes, om Vidar Helgesen skulle gjøre jobben han er satt til: Nemlig å bruke norske lover så de blir fulgt. De er der av en grunn! Så egentlig er det ikke grunn til å takke Vidar Helgesen så innmari intens, siden han har gjort jobben han er satt til å gjøre. Det fungerer nemlig slik at rovviltnemnda først bestemmer, så skal klager behandles og til slutt er det klima- og miljøministeren som er den siste i rekka til å sette foten ned. Eller opp. Og det er nettopp det som har skjedd nå. Fordi rovviltnemnda ikke har gjort jobben sin. Det er nemlig ingen bombe at det finnes en Bernkonvensjon de må følge, selv om det kom som et sjokk nå. Så får heller Vedum sutre over at demokrati og lov fungerer mot hans ønsker, og lederen i rovviltnemnda forhåpentligvis trekke seg fra stillingen – for snakk om å sette bukken ved havresekken. Og haterne får heller gnåle om at dette er anarki – de bør google slike uttrykk så de vet hva de skriver om. I samme slengen burde de google ulver, flokkjakt og se hva som faktisk er unngått ved å la de fire ulvefamiliene leve. Så enkelt er det.

Man dreper ikke ulv i ulvesona, på lisens. Så kan vi håpe på at antall ulver vil bli utvidet ved neste rovdyrforlik. Enn så lenge kan fremdeles over 10 ulver skytes utenfor sona, det har tydeligvis haterne glemt. De har også glemt at de fire familiene som får leve, knapt har tatt en sau – men så var det jo slik at det ikke kun er sauene som er problemet, men også jegerne og skogeierne, som ville ha skutt langt flere ulver enn det som opprinnelig var forslaget. Så enkelt er det.

Nå melder høyrepolitikere seg ut i protest i Hedmark Høyre. Og det kanskje det beste som kan skje for partiet, å bli kvitt useriøse medlemmer med barnehagementalitet som ikke syns at det er greit å følge norsk lov. For loven gjelder selv om den går imot ens egne ønsker. Så enkelt er det.

Kommentarer til denne saken