Blir ikke alle fornøyde da?

Arkivbilde

Arkivbilde

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger 

Prognosene til Nortura viser et faktisk overskuddslager på nesten 5000 tonn lam. Ikke 5 kilo (er ikke store kjøttbiten), ikke 50 kilo (som kanskje er et par skrotter), ikke 5 tonn (som er veldig mange sauer) men fem tusen tonn. FEM TUSEN TONN. Nortura har gått ut – de gjorde det for et par år siden – og henstilte til bøndene om å IKKE bygge flere sauefjøs, IKKE utvide drifta, IKKE øke antall sau. Hva skjer? Politikerne betaler ut subsidier uansett, og lytter ikke til bransjen. Nå ligger det – med alle handelsavtaler og annen idioti i boks – FEM TUSEN TONN LAM nedfrøsi og blir gammalt grått og grønt kjøtt på fryselagre.

Det heter seg at sau er en stor del av konflikten ang. rovdyr og da spesielt ulv. At tallene viser at ulv ikke tar flest sau, har ikke noe å si for ulven skal VEKK. At bønder blir pokka nødt til å omstille drifta si selv uten «hjelp» fra ulven, har ikke noe å si for ulven skal VEKK. I kjølvannet av Vidar Helgesens eneste mulighet om å følge norsk lov, viser det seg at det slettes ikke er sau som er hovedproblemet for dem som vil ha ulven vekk. Nei, det er jegerne. De som vil jakte med bikkja løs i skogen og ikke kan det fordi ulven vil forsvare territoriet sitt slik ethvert rovdyr vil. Det vil bikkja di og. Kommer det ei fremmed bikkje inn på tunet, så er sjansen stor for at de ryker sammen om de begge er revirhevdende individer – den ene for å erobre, den andre for å forsvare. Akkurat som ulven vil gjøre, men det har jo ikke noe å si for den som vil ha ulven vekk. Og så har du skogsbaronene, de som nå går under betegnelsen nikkersadelen. Jeg ser dem for meg med skotskrutete, vide knebukser, lorgnett og snurrebart der de sprader rundt og teller jaktkort. Men så er det jo de som ikke kan selge jaktkort for hund i bånd, fordi jegerne ikke kan slippe bikkja si (ja, du leste riktig). Dessuten er det ikke nok med ca. 30 000 elger skutt av jegere så lenge ulven tar 1500 pluss minus. Mye vil ha mer og ulven skal VEKK.

Jeg har funnet løsninga på begge problemer – eller alle, for å si det slik: Gi overskuddslageret til ulvene.

1) Det er dyrt å holde de store fryselagrene i gang. Gir vi de frosne skrottene til ulvene, sparer vi jo den strømmen det koster å fryse ned fem tusen tonn skrott.

2) Ulven eter seg mett på de sauene som vi ikke vil kjøpe, og tar ikke de 1500 elgene som skal fordeles likt på dem som har skutt 30 000 fra før.

3) Ulven blir så stappa mett på brekesteik (jf. Ulvar) at den ikke gidder å renne etter verken elger, andre sauer, bikkjer, folk eller barnevogner. Ikke gidder den å klatre i trapper heller, så de som ser ulven på trappa hver dag, slipper å se den på trappa hver dag.

4) Skogsbaronene Nickersadelen blir fornøyde da de kan selge jaktkort for både hund i bånd og løse hunder, til jegere som er sure fordi de ikke har fått lov til å slippe bikkja hvis de bryr seg om den.

5) Vernerne blir fornøyde fordi ulven får mat uten å få kjeft for det.

6) Sauespiserne er fornøyde fordi de ikke blir lurt av butikkene til å kjøpe gammalt kjøtt.

Og når alle på svenskegrensa er mette, er vel fryselagrene tomme og kan begynne å fylles opp igjen til høsten, for alle vet at ulvene spiser så mye sau at det ikke burde være noe problem å stappe i seg fem tusen tonn brekesteik på en sommer, når de får den servert. Så hva er problemet?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags