Syria: Huleskolen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

Mange syriske barn har aldri opplevd fred. Tiden de får tilbringe på skolen er dyrbar, selv om de befinner seg i en hule.

– Dette er første gang jeg går på skolen, forteller Seif-ed-Dien (5).

Femåringen har ikke har opplevd annet enn krig og er ett av mange barn som går på huleskolen i Dar’a i Syria. Krigen i Syria har vart lengre enn han har levd.

– Jeg elsker å komme hit fordi her kan jeg leke med vennene mine. Jeg har mange venner, forteller Seif-ed-Dien.

Også Nazeer (6) er glad for å kunne gå på skolen.

– Jeg elsker å komme hit slik at jeg kan lære alfabetet og lære å skrive. Men skolen her er ikke så fin som den gamle skolen min. Den var stor og vi hadde flere klasser, forklarer han.

Krigen har gjort 1/3 av alle skolene i landet ubrukelige. De er bombet eller skutt i stykker. For dem som har en skole å gå til, er ofte skoleveien for farlig. Derfor har lærere på flukt gått sammen om å lage alternative skoler i underjordiske huler.

– Skolen har ikke lys, men vi er i alle fall ikke redde her, forteller Nadia (9).

Ahmad og kona var begge lærere før de flyktet fra Hama til Idlib. De fikk rensket opp i en hule og startet skole for barna som bodde i nærområdet. Nå er det 120 unger innom hver dag. De to lærerne har måttet dele opp gruppen med elever i to skift slik at alle får litt undervisning, men det er langt fra ideelle undervisningsforhold.

Større steiner fungerer som stoler. De fleste bruker lårene som pult eller legger seg på magen i den støvete grusen mens de gjør skriveoppgaver. Ahmad forteller at sist vinter ble hulen oversvømt og de vurderte å legge ned huleskolen.

– Barna insisterte på at vi skulle fortsette, forteller han.

1,7 millioner barn i Syria får ikke skolegang i dag. Andre får noe undervisning, slik som i huleskolen, men mangler ofte utstyr. Det er også stor lærermangel. 150.000 lærere er drept eller på flukt.

– Det er barna som er de store taperne i denne krigen. Hvis vi ikke gjør noen ting mister de utdanningen sin også, sier Ahmad før han går tilbake til elevene sine.

TV-aksjonen NRK går av stabelen 22. oktober, hvor 100 000 bøssebærere vil besøke alle husstander i Norge. Årets TV-aksjon går til UNICEFs arbeid med å gi utdanning til barn i krig og konflikt, i Colombia, Mali, Sør-Sudan, Syria og Pakistan. Les mer om TV-aksjonen og/eller meld deg som bøssebærer på blimed.no eller ring 02025.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags