Gå til sidens hovedinnhold

Pendlerne må prioriteres

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hver dag, med unntak av visse ferietider, er det om lag 4700 gjøvikensere som pendler ut av kommunen for å komme seg på jobb. Samtidig er det om lag 6500 personer som bor i andre kommuner som kommer til Gjøvik for å jobbe. I tillegg har vi sjølsagt innbyggere i Gjøvik som pendler til og fra arbeid internt i Gjøvik, enten det er fra Vardal, Snertingdal, Biri eller Gjøvik by.

De siste årene har det blitt stadig som er kvalifisert til å få pendlerfradrag, fordi den sittende regjeringen har redusert dette kraftig. Dersom du for eksempel pendler 60 kilometer hver veg, er det du får i pendlerfradrag rundt 4850 kroner. I 2013 var tilsvarende pendlerfradrag på 8056 kroner.

Vi er avhengige av pendlerne. Sjølsagt skal vi oppfordre arbeidsfolk til å bruke buss, sykkel og tog til og fra jobb. Men det kan også være at det skaper noen utfordringer i Gjøvik, alt ettersom hvor du bor.

Derfor ønsker vi i Gjøvik Senterparti å slå et slag for pendlerne våre. Når en ny regjering setter seg rundt bordet i oktober, må en av de første oppgavene de går i gang med å komme med en ny strategi for pendlerne – som faktisk verdsetter at det pendles til og fra jobb.

Vårt parti foreslo ved behandlingen av statsbudsjettet å redusere egenandelen med 15 000 kroner og øke kilometersatsen til 1,60 kroner per kilometer på alle reiser. Det fikk ikke flertall, men vi håper det vil stå høyt oppe på prioriteringslista for partiet når ny politikk og regjeringsplattform skal meisles ut etter valget i september.

Kommentarer til denne saken