Da Biri hadde lensmann

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Meninger 

Jeg hadde min barndom på Biri i den tiden det var lensmann, lensmannsdrenger og lensmannskontor der. Når debatten nå raser om «nærpolitireformen», er det greit å kunne ta en oppsummering – 17 år etter at nedleggelsen ble et faktum. I kongelig statsråd 10. desember 1999 kom vedtaket; Biri lensmannskontor ble slått sammen med Vardal lensmannskontor og Gjøvik politistasjon. Protestene var heftige; det var demonstrasjoner foran Stortinget og hele bygda engasjerte seg; gammel som ung. Folk ville beholde sitt daværende nærpoliti. Men protestene hjalp ikke; mannskapet ble overflyttet til Gjøvik politistasjon.

Vi ble den gang lovet at politiet skulle være like tilgjengelig og like mye tilstede som lensmannskontoret hadde vært. Vi visste selvsagt det var et falsum. Riktignok kom det noen flere politipatruljer til Biri & omegn i de påfølgende månedene etterpå, men etter hvert forsvant den systematiske patruljeringen.

Så har sjølsagt ikke Biri utviklet seg til et fristed for kjeltringer og annet pakk. Vi er for siviliserte til det på Biri. Men; lensmannen og hans stab hadde likevel en viktig funksjon for bygda de var en del av. Her kunne de komme om det var noen utfordringer de hadde på hjemmebane, de kunne få hjelp til å løse noen hverdagskonflikter og vår lensmann hadde i det hele tatt mange oppgaver overfor bygdas innbyggere. På Biri var det «Skundber`n» som hadde funksjonen som etterforsker, fredsmekler og lovens lange arm.

Den viktigste funksjonen var likevel denne; å være tilstede med sin forebyggende effekt overfor barn og unge. Deltakelsen på trafikksikkerhetsdager, utdeling av refleks-bandolær og de rettledende ord overfor syklister og mopedister. Jeg er så gammeldags i mitt 41 år gamle hode at jeg tenker fortsatt at det har en verdi å drive godt forebyggende arbeid overfor de som er små.

Så vet vi at kriminaliteten har utviklet seg de siste årene, og nye former for kriminalitet krever nye former for etterforskning og andre ressurser. Og ja; jeg mener at å rettlede en guttunge i skikk og bruk på moped er en like god politioppgave som de som graver i all slags cyberkriminalitet.

Likevel; jeg mener at når myndighetene de siste årene har bygd opp et Politidirektorat med nær 300 medarbeidere, samtidig som våre politifolk kjører rundt i biler som knapt kan ta igjen mopedbiler, er det rart å se prioriteringene.

For det er så rart med det; alt starter i det små. Det er derfor jeg skjønner alle de som nå kjemper for sitt lokale lensmannskontor. I etterkant av nedleggelsen av Biri lensmannskontor har det ikke blitt utført noen evaluering av det som den gang skjedde – og hva konsekvensene har vært for Birisamfunnet. Jeg er redd nærpolitireformen er en bløff, for konsekvensene ser ikke ut til at politiet kommer nærmere oss innbyggere. Ikke denne gangen heller.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags