Eventyrlige Spåtind

:Arkivbilde

:Arkivbilde

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Meninger 

Av Spåtind Spa hotell v/ Maj Elin Storeide og Fredrik Løf fikk vår lokale forfatter Kåre Kompelien i oppdrag å skrive historien om Spåtind Høyfjellshotell.

Boka kom ut i forrige måned og det ble en innholdsrik og god bok. En fin bok, godt skrevet og med mange gode bilder gjør boka til litt av et «smykke».

Kompelien lanserte boka ved en godt tilrettelagt boklansering på hotellet. Etter nå å ha hatt boka i hende noen tid, har jeg lest den og frydet meg med å lese og gledet meg med alle de gode bildene som følger den fantastiske historien om Torpas aller først høyfjellshotell – og ennå i dag det eneste i sitt slag.

Når man tar for seg boka og leser historien knyttet til åpningen av Hotellet julen 1965 og videre beretningen om tiden fram til vår tid, så blir mange minner vekket til live, minner om en helt annen tid – et halvt århundre tilbake i historien.

Av de mange ting som hos meg har vekket interessen for boka, er knyttet til beretningene om unge, og også eldre innbyggere av bygda vår – som her under ledelse av Barbro og Stig W. Johansen, eierne av hotellet – fikk god opplæring i denne type arbeidsliv. Verdien av alle arbeidsplassene som ble skapt, var og er fortsatt i dag av uvurderlig betydning for bygda vår. Alle de pur unge jenter og gutter som jobbet på hotellet enten heltid eller deltid. Det liv og røre som oppsto når unge jenter og gutter spleises sammen i et team.

Helt ned mot elleveårsalderen sto de og vasket opp etter middagen på Spåtind Høyfjellshotell. Mange av disse unge jenter og gutter har i rosende ordelag fortalt at lærdommen de her fikk, har vært av uvurderlig betydning hva de enn senere i livet ble sysselsatt med. De lærte seg å arbeide, de lærte seg flid og nøyaktighet og de lærte å omgås mennesker av alle samfunnslag, Mange lærte seg å bli ledet og flere lærte seg også det grunnleggende med lederskap. Barbro og Stig var gode læremestere og de kunne sitt fag.

Den levende skildringen i boka knyttet til små og store hendelser opp gjennom et halvt århundre er fengende lesning. Også beretningene om alle de kjente og også berømte kvinner og menn som var faste gjester ved hotellet.

I en liten og grisgrendt bygd som Torpa, var hotellet «stort». Stort i mange betydninger om en ser det hele i lys av tidsepoken seksti–sytti og åttitallet. Hoteller bidro i stor grad til å gjøre Synnfjellet kjent for de mange–og ikke minst har det hatt enorm betydning for den kommersielle utnyttelsen av et vakkert fjellområde. Fortsatt i dag er hotellet av markedets beste destinasjoner. De nye eierne har ført arven etter Barbro og Stig inn i vår nye tid.

Synnfjellets fortreffelighet er der som før. All fjellets storslagne skjønnhet sommer som vinter. Ingen steder kan skape en større og mektigere ro og harmoni enn nettopp fjellheimen–den norske fjellheimen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags