Gå til sidens hovedinnhold

Sommer med stor S og dårlig smak i munnen

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja det begynte litt ut i mai dette året, etter en lang og snørik vinter lå enda snøen flere plasser da vi snudde om kalenderbladet til mai.

1. mai sluddet det og med et halvsjevt blikk ut gjennom vinuet kunne jeg konstatere at våren enda var et stykke unna.

Så hender ting, den andre uka i mai snudde været, det skulle bli varmere og endelig kunne siste rest av snø forsvinne til alles glede. Rundt 17. mai tider ble det varmt og godt og temperaturen fortsatte bare å stige, jaja tenkte jeg godt med litt sol og varme. Jordene ble grønne og kvigene begynte å kjenne lufta av grønt gras og var rett og slett dritt lei av rundballer.

Siste uka i mai ble det enda vamrere, temperatur-rekordene falt som fluer og den friske grønnfargen på jordene begynte å bli mer brun enn maigrønn, tørken var et faktum i mai måned.

Kunstgjødsla var enda ikke hatt utover jordet og det graset som enda var friskt å raskt strekte seg og håpet på regn . Jeg konstaterte at gjødsla nå hadde det bedre i sekken sin enn på jordet.

Plassen jeg hadde avsatt for beite til kvigene ihvertfall to uker var fortært etter 4 dager, jaja da får man ta hele jordet i bruk. Alternativet var rundballer som de var drit lei ei lita uke før.

I juni ble det et lite skifte og regnet kom men det ble dessverre ikke nok til å dempe tørken, ei uke etter var igjen varmen tilbake og temperaturen steg til oppunder 30 grader og en svett småbruker gjør stadig et forsøk på regndans.

Og her er vi i skrivende stund, jeg føler med alle som i disse dager kjemper for å få nok for til dyra sine til vinteren. De som faktisk er avhengig av og ha dobbelt så mye avling som de har fått på første slåtten, den andre slåtten har også fått et dårlig utgangspunkt men det er enda håp.

Været får ingen gjort noe med, men tørke har ikke vært det store problemet de siste årene her på Østlandet og vi får håpe det blir lenge til neste gang det blir et slikt år.

Etter 20 år blir det ikke dyr her hos meg til vinteren, for de få rundballene jeg har må nok gå til foring før dyra sendes på slakteriet eller ferie som jeg liker og kalle det.

Så i 2019 er det nye muligheter og forhåpenligvis mye mer regn enn i 2018.

Jeg har snudd litt på regla

sol sol gå din vei

regn regn kom til meg

Håper alle fortsatt for en fin sommer men da med mye mer regn enn vi har hatt til nå. Neste gang man priser det flotte været så tenk på att vi alle er avhenging av vann for å overleve.

Jørn Ole Steina

Kommentarer til denne saken