Tillit, tålmodighet og kreativitet

Mjøsa er fremdeles vakker og kan nytes på en spasertur langs Mjøspromenaden.

Mjøsa er fremdeles vakker og kan nytes på en spasertur langs Mjøspromenaden. Foto:

Av
DEL

LeserbrevI en helt ny og litt uoversiktlig tid forstår jeg at det er mange spørsmål, engstelse for at myndighetene ikke gjør nok, uro for at myndighetene gjør for mye, bekymring for arbeidsplassene og sorg over å se at livsverket sitt sliter med å overleve. Så hva nå, er det mange som spør seg, også her i avisen.
Skråsikre svar på det er det vanskelig å ha, men jeg mener det nå først og fremst er tid for tillit og tålmodighet. Men det er også tiden for å for ta i bruk ressursene sine til kreative løsninger som bidrar til at vi som lokalsamfunn kommer så godt ut av det som mulig.
Og hittil er jeg imponert over hva vi er vitne til. Jeg er imponert over å se hvordan barnehager og skoler har snudd seg rundt på kort varsel og etablert nettopplæring og oppfølging av undervisningen digitalt. Samtidig som de evner å gi et tilbud til barn med særskilte behov og barn av ansatte med samfunnskritiske oppgaver.
Ansatte i helsesektoren over det ganske land er det bare å bøye seg i støvet for. Også her i Gjøvik, om det er på sykehuset, i kommunehelsetjenesten eller hos våre private helseinstitusjoner så jobbes det på spreng, det deles erfaringer, utstyr og kunnskap til beste for pasienter og innbyggere. Det deles innad i kommunene, men også på tvers. En deling som kan vise seg å være en av de viktigste bidragene til å komme oss best og fortest mulig gjennom denne krisen.
Barnevernet, miljøterapeutene våre, Ung I Gjøvik, SMISO og Krisesenterets ansvarsområder er under press. De møter de mest sårbare og er ofte i en normalsituasjon representantene for trygghet og struktur. I dagens situasjon må de også jobbe annerledes, men likevel møte utfordringene og menneskene med omsorg og trygghet.
Imponert er jeg også av andre yrkesgrupper vi er helt avhengige av for å ivareta hygiene, vannforsyning, IKT, avfallshåndtering, matforsyning, butikkansatte og transportører sin enorme innsats.
Lokalt næringsliv sliter i disse dager. Kundene er borte, inntektene forsvinner og arbeidstakere permitteres. Det vedtas krisepakker både i Storting og kommunestyret. Handelsstanden og Byen Vår Gjøvik har etablert en ordning for hjemkjøring av varer du kan bestille hjemme fra vår egen handelsnæring. Min oppfordring blir derfor; bruk denne muligheten. Bestill de nye vårskoene, den nye jakka, blomster og en ny sommerkjole i friske, glade farger hos våre butikker. Bestill lunsjpakker og middag levert på døra hjemme. Gjør vi dette sammen, bidrar vi til å opprettholde arbeidsplasser og forretningsvirksomhet i Gjøvik.
I tillegg ser vi nå en enorm kreativitet og stort engasjement for å finne ut av en ny hverdag. Frivillige lag, foreninger og enkeltpersoner melder seg til tjeneste. De vil bidra. Det tilbys konserter, malekurs, matkurs, gudstjenester og aktiviteter via sosiale medier og nett i et stort omfang. Det møtes både i jobbsammenheng og privat via digitale plattformer. Folk oppdager nærturer de hadde glemt, eller ikke tenkt på. Brettspill, puslespill, tretopphyttebygging og andre glemte aktiviteter får sin renessanse.
Og til de som brenner etter å bidra og som er usikre på hva de kan gjøre har jeg en oppfordring; Ring en du vet er alene, send en melding til den enslige forelderen med ungeflokken på hjemmeskole og trangt om tiden og plassen, spør naboen som jobber både sent og tidlig i helsevesenet om du kan hjelpe med å ta en butikktur, send en blomst til gamle foreldre du ikke får besøkt. Kort sagt; vær en venn.
Det er alt dette som gir meg trua og tilliten til at vi som folk skal komme oss gjennom denne krisen også. Med litt mer tålmodighet enn vanlig, litt mer raushet overfor hverandre som folk, litt mer omsorg for hvordan naboen har det og litt mer kreativitet enn normalt vil vi om en stund oppleve at hverdagene vender tilbake, om enn litt annerledes enn før korona.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags