Gå til sidens hovedinnhold

Teknologi endrer fremtiden

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Teknologi er fantastisk! Jeg er så heldig å lede forskningsgruppen Fargelaben på NTNU i Gjøvik, og teknologien vi arbeider med åpner opp uendelige muligheter. Tenk at vi kan bruke små kamera til å ta bilder inne i kroppen. I et forskningsprosjekt i samarbeid med Sykehuset Innlandet arbeider vi med pillekamera, små kamera som kan svelges og i gjennom fordøyelsessystemet tar de opptil 50.000 bilder, for å kunne gjenkjenne kreft i tykktarmen ved å bruke kunstig intelligens. Det er utrolig at slik teknologi finnes. I et annet forskningsprosjekt finansiert av EU skal Fargelaben bruke avansert kamerateknologi for å sikre kunst- og kulturarven vår. Kamerateknologien kan kartlegge sprekkdannelser i malerier og fastsette hvilke pigmenter av en farge som er brukt. I et annet EU prosjekt skal vi utvikle 3D-print teknologien for å kunne lage produkter med et mer naturlig utseende. Dette og mange andre spennende teknologier arbeider 37 forskere fra 19 nasjonaliteter med på Fargelaben. Dette er fremragende forskere fra hele verden som har kommet til Gjøvik på grunn av forskningsmiljøet.

Det at vi har slike fremtredende forskningsmiljøer på NTNU gjør også at studentene får en unik mulighet til å benytte seg av og lære det siste innen teknologi. Dette gjør at de blir bedre rustet for oppgavene de vil møte i arbeidslivet.

Den raske utviklingen av teknologi bringer også med seg utfordringer. Oppveksten til barn og unge i dag er annerledes enn den for 20 år siden. Verden har blitt digital, og dagens mobiltelefoner har regnekraften mange ganger større enn datamaskinen som tok Apollo til månen. Mange vil kanskje kjenne seg igjen at dagens unge tar i bruk ny teknologi utrolig raskt. Det er bra at vi henger med i utviklingen, men vi må også passe på at vi ikke tar i bruk alt ukritisk, for konsekvensene kan være store. Kripos melder om en stor økning i datakriminalitet, og personvern blir en stadig mer aktuell problemstilling. Vi må lære barn og unge å være kritiske og hvordan de skal forholde seg til teknologien.

Verden blir mer kompleks, og alt fra kjøleskapet til bilen har sensorer og datamaskiner. Dette krever også en helt annen utdanning enn tidligere. På grunn av dette har også utdanningene endret seg mye, selv om man har samme mål som tidligere, nemlig å utdanne gode kandidater for arbeidslivet. Studentene i dag bruker digitale verktøy, læringsmetodene er flere enn før og antageligvis mer variert, og behovet for dybdekunnskap er større. Antallet av befolkningen med høyere utdanning øker, som også gjør at man blir mer og mer spesialisert i sitt felt, noe som både er tidkrevende og ressurskrevende. Det å studere til høyere utdanning er en fulltidsjobb, og krever mye av studentene.

Endringene i teknologi gjør også at behovet for etter- og videreutdanning blir større, det er ikke nok med kunnskap man tilegnet seg for 5-10 år siden, men må være oppdatert på det siste. NTNU har i mange år hatt fokus på etter- og videreutdanning, og tilbyr i dag mange slike utdanninger, som er tilpasset behovet til industri og næringsliv. Det er helt klart at industrien i dag må tilpasse seg de raske endringene som skjer i teknologien, hvis ikke står de i fare for å bli utkonkurrert av de andre som klarer nettopp det. Her mener jeg at NTNU er en viktig brikke for å bidra til dette, gjennom å tilby gode og relevante utdanningstilbud. Det er dagens og fremtidens studenter som skal være med på å bringe ny teknologi til industrien. Det er ikke vanskelig å se at verden vil fungere ganske annerledes om 10–15 år. NTNU skal bidra til dette, og vi skal sørge for at dagens unge får kunnskapen de trenger for å gjøre en forskjell i fremtiden.

Kommentarer til denne saken